Historisk arkiv

Innlegg i Dagbladet 14. juni 2010

FNs anbefalinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I sitt innlegg «FN eller folket i flyktningpolitikken?» 8. juni, trekker advokat Cecilie Schjatvet frem en del tanker om forholdet mellom norsk flyktningpolitikk og UNHCR som gjør det nødvendig å tydeliggjøre noen sentrale elementer i regjeringens flyktningpolitikk, skriver justisministeren i Dagbladet.

Advokat Cecilie Schjatvet har på oppdrag fra Utlendingsdirektoratet (UDI) gjennomført en studie om hvordan land som Norge forholder seg til anbefalinger fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

I sitt innlegg «FN eller folket i flyktningpolitikken?» 8. juni, trekker Schjatvet frem en del tanker om forholdet mellom norsk flyktningpolitikk og UNHCR som gjør det nødvendig å tydeliggjøre noen sentrale elementer i regjeringens flyktningpolitikk.

Schjatvet mener UNHCRs autoritet er politisert i Norge. Det er viktig å understreke at enkeltsakene ikke håndteres politisk, men av UDI og klageinstansen Utlendingsnemnda (UNE). UNE er et uavhengig organ som bare kan styres gjennom lov- og forskriftsbestemmelser. UDI kan i tillegg styres ved generelle instrukser om lovtolking og skjønnsutøvelse.

Schjatvet hevder også at UNHCR har «blitt gjort til en slags motstander til det å kunne føre en streng innvandringspolitikk». Dette er med respekt å melde ikke tilfellet. Vi har i vår regjeringsplattform fra 2009 uttrykkelig sagt at UNHCRs anbefalinger skal veie tungt ved norske myndigheters vurderinger, men at norske myndigheter også skal foreta en selvstendig vurdering. UDI og UNE sine vurderinger foretas på bakgrunn av en rekke kilder. Blant de meste sentrale er informasjon innhentet av utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon (Landinfo) som igjen baserer seg på informasjon hentet fra anerkjente kilder som Amnesty International, Human Rights Watch og ikke minst UNHCR.

Regjeringen har ønsket en bred gjennomgang av hvordan klagesaksbehandlingen på utlendingsfeltet kan organiseres best mulig. Det ble derfor i juni 2009 nedsatt et utvalg som skal se på hvordan klagesaksbehandlingen bør organiseres for å ivareta sentrale hensyn som muligheten for politisk styring, rettssikkerhet, rask og effektiv saksbehandling og legitimitet. Utvalget skal ha sluttført sitt arbeid innen 1. desember 2010. Gjennomgangen vil gi et godt grunnlag for å vurdere hvordan klagesaksbehandlingen bør organiseres i fremtiden og vil også berøre noen av de aspekter Schjatvet peker på i sitt innlegg.