Historisk arkiv

Innlegg i A-magasinet, 12.februar 2010

Fortsatt satsing på en rettssikker strafferettspleie

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I A-magasinet nr. 4 kunne vi lese om Stein Inge Johannessen som satt ni måneder i varetekt og var siktet i ytterligere to år for et drap han ikke hadde begått. Hans sterke historie kaster lys over viktigheten av arbeidet som siden er gjort for å øke rettssikkerheten i strafferettspleien, skriver justisministeren i et innlegg i A-magasinet.

I A-magasinet nr. 4 kunne vi lese om Stein Inge Johannessen som satt ni måneder i varetekt og var siktet i ytterligere to år for et drap han ikke hadde begått. Hans sterke historie kaster lys over viktigheten av arbeidet som siden er gjort for å øke rettssikkerheten i strafferettspleien, et arbeid som stadig er høyt prioritert av regjeringen.

Beviskravene for domfellelse er høye. Men bevisvurdering er en subjektiv manøver, og risikoen for feilbehandling kan aldri helt elimineres. Det gjelder særlig ved varetektsfengsling, hvor saken er i en innledende fase og beviskravet er lavere enn for domfellelse. Men også i disse sakene er målsettingen å redusere risikoen for feilbehandling mest mulig.

Viktige bidrag for økt rettssikkerhet i strafferettspleien har vært opprettelsen av Gjenopptakelseskommisjonen og Spesialenheten for politisaker. Det samme har DNA-reformen, som gjør det vesentlig enklere å finne riktig gjerningsperson. I år vil jeg fremme et lovforslag som følger opp granskingen av straffesakene mot Fritz Moen. Men andre tiltak enn lovendringer er vel så viktige. For eksempel har politiets avhørsteknikker gjennomgått betydelige endringer, det har skjedd en utvidet bruk av lyd- og bildeopptak under avhør og det pågår omfattende forskning på området, blant annet om bevisbedømmelse.

Rettssamfunnet skylder Stein Inge Johannessen, og andre som har vært gjenstand for feilbehandling i straffesaker, å gjøre alt for å redusere risikoen for at slikt skjer igjen.