Historisk arkiv

Innlegg i Dagbladet 15. september 2010

I tråd med menneskerettighetene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Dagbladet skriver i sin leder 6. september at den norske asylpolitikken er i strid med FNs høykommissær for flyktningers (UNHCRs) anbefalinger. Det er galt, skriver statssekretær Pål K. Lønseth i et innlegg i Dagbladet.

Dagbladet skriver i sin leder 6. september at den norske asylpolitikken er i strid med FNs høykommissær for flyktningers (UNHCRs) anbefalinger. I lederen står det at UNHCR de siste fem årene har gitt fem klare anbefalinger om land eller områder som det ikke er forsvarlig å returnere asylsøkere til, og at Norge ikke har fulgt noen av rådene. I tillegg påstår avisen at norske myndigheter vurderer flyktningers behov for beskyttelse i forhold til hvor mange som kommer til Norge. Det er fullstendig galt og direkte misvisende.

La meg slå fast; alle som risikerer forfølgelse, tortur eller umenneskelig behandling ved retur til hjemlandet, har rett til opphold i Norge. Regjeringen har ikke hevet terskelen for hvem som har et beskyttelsesbehov med unntak av internfluktvurderingen, som for øvrig er i tråd med Flyktningkonvensjonen. Det er heller ikke riktig, slik avisen skriver, at innvandringspolitiske hensyn skyver menneskerettighetene til side. Norsk regelverk og praksis følger menneskerettighetene fullt ut.

Dagbladet har ved flere anledninger hevdet at norsk asylpolitikk er i strid med UNHCRs anbefalinger. Merkelig da at UNHCR selv fremhever Norge som et godt eksempel i behandlingen av flyktninger. Utlendingsdirektoratet (UDI) har, på oppdrag fra Justisdepartementet, utarbeidet en oversikt over Norges oppfølging av UNHCRs formelle landspesifikke anbefalinger om beskyttelse. Anbefalingene er til dels svært detaljerte og omfangsrike. Oversikten viser at norsk praksis i hovedsak er i tråd med anbefalingene fra UNHCR.

Norsk asylpraksis er basert på våre internasjonale forpliktelser og utlendingsloven med forskrifter. Regjeringen har styrket rettighetene til personer som har behov for beskyttelse ved å utvide flyktningbegrepet i den nye utlendingsloven, slik at flere av de som har et beskyttelsesbehov får flyktningstatus nå enn før. De som trenger beskyttelse, får det, etter en konkret og individuell vurdering av hver enkelt søknad.