Historisk arkiv

Ingen Kafka-prosess

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Dagbladet skriver på lederplass 23. februar at mappene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal "lukkes for godt" etter "ti år med mulighet for innsyn". Det er i beste fall en feilaktig forståelse av regjeringens forslag til ny politiregisterlov, skriver statssekretær Terje Moland Pedersen i et innlegg i Dagbladet.

Dagbladet skriver på lederplass 23. februar at mappene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal "lukkes for godt" etter "ti år med mulighet for innsyn". Det er i beste fall en feilaktig forståelse av regjeringens forslag til ny politiregisterlov. Forslaget innebærer en fortsettelse av det som alltid har vært praksis, nemlig at det ikke gis innsyn i opplysninger i PST.

Unntaket fra regelen var den midlertidige loven om begrenset innsyn i Overvåkingspolitiets (i dag PST) arkiver og registre. Loven hadde sin bakgrunn i Lundkommisjonens rapport, som påviste at en rekke personer var ulovlig registrert i Overvåkingspolitiets arkiver. Derfor ble det i en treårsperiode, fra 1.1.2000 til 31.12.2002, åpnet for at personer kunne søke om innsyn i eldre dokumenter og opplysninger fra Overvåkingspolitiets arkiver og registre. Loven ble opphevet 31. desember 2007 etter at søknadene var ferdigbehandlet.

Dagbladet sammenligner klageadgangen enkeltpersoner har overfor PST med Franz Kafkas "Prosessen", der Josef K vikles inn i en prosess "der prosedyrene, regelverket og personene er uklare og uforståelige". Dette er alt annet enn en treffende beskrivelse av de hemmelige tjenestene. Det finnes nemlig ingen annen virksomhet i Norge som har et så omfattende kontrollregime å måtte forhold seg til, som PST: Justisdepartementet fører et administrativt og konstitusjonelt tilsyn, påtalemyndigheten fører tilsyn med etterforskingssaker og metodebruk, og domstolen kontrollerer bruken av tvangsmidler. Siden 1997 har vi også hatt en demokratisk kontroll gjennom Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten (EOS-utvalget). Utvalget behandler klager fra enkeltpersoner og fører kontroll med at individets rettssikkerhet ivaretas. Utvalgets årsrapporter er offentlige og kan hentes på Stortingets hjemmeside. På den måten kan offentligheten gjøre seg kjent med eventuell kritikkverdig overvåkningspraksis. I årsrapporten for 2008 opplyser EOS-utvalget at de har behandlet 13 klager/henvendelser fra enkeltpersoner. Det ble ikke funnet grunnlag for kritikk i noen av sakene.

Det finnes ingen indikasjon på at dette omfattende kontrollregimet ikke fungerer etter hensikten.