Historisk arkiv

Innlegg i Dagbladet 20. august 2010

Ingen straffereaksjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I Dagbladets leder 14. august kan man få inntrykk av at utlendingsmyndighetene ønsker å innføre andre strafferettslige prinsipper for asylsøkere enn for resten av oss. Dette er selvsagt ikke tilfellet, skriver statssekretær Pål K. Lønseth i et debattinnlegg.

I Dagbladets leder 14. august kan man få inntrykk av at utlendingsmyndighetene ønsker å innføre andre strafferettslige prinsipper for asylsøkere enn for resten av oss. Det hevdes blant annet at man ønsker lavere beviskrav for å straffe asylsøkere. Dette er selvsagt ikke tilfellet. Strafferetten og straffeprosessen skal være lik for alle. De tidligere asylsøkerne som er involvert i brannstiftelser, trusler eller andre straffbare handlinger, skal straffeforfølges etter samme regler og prinsipper som norske borgere og andre som oppholder seg i landet.

Det er imidlertid viktig å påpeke at Den europeiske menneskerettskonvensjon åpner for at hvert enkelt land kan ha egne regler om frihetsberøvelse av utlendinger som myndighetene jobber med å sende ut. En slik frihetsberøvelse vil da inngå som en del av utlendingskontrollen, og ikke som noen straffereaksjon.

Departementet sendte forslag til utvidede regler om frihetsberøvelse på høring 7. juli i år. Sommerens alvorlige episoder på enkelte mottak, bekrefter behovet for slike regler. Både for å få til en mer effektiv retur av personer som har fått endelig avslag, og for å bevare oppslutningen om asylinstituttet. Departementet ser frem til en diskusjon rundt de enkelte forslagene i forbindelse med høringen og den videre oppfølgingen.

Justisdepartementet endrer nå ventemottaksordningen, med økt vektlegging på returrettede aktiviteter. For å ivareta sikkerheten i mottakene fremover tas det også sikte på å etablere midlertidige enheter for personer med endelig avslag som opptrer truende og aggressivt.