Historisk arkiv

Stavanger Aftenblad, 27. november

Jobb til politistudenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Stortingsrepresentantene Per Sandberg og Åse Michaelsen (Frp) skriver i Stavanger Aftenblad 20. november at nyutdannede politistudenter er «henvist til NAV» fordi det ikke er jobb til dem. Dette er langt unna sannheten, skriver juustisministeren i en replikk.

Stortingsrepresentantene Per Sandberg og Åse Michaelsen (Frp) skriver i Stavanger Aftenblad 20. november at nyutdannede politistudenter er «henvist til NAV» fordi det ikke er jobb til dem. Dette er langt unna sannheten.

En av de største utfordringene denne regjeringen arvet etter Bondevik II-regjeringen, var mangel på folk i politi- og lensmannsetaten. Nå er denne situasjonen i ferd med å bli rettet, fordi vi har utdannet veldig mange flere politifolk. I år er opptaket på Politihøgskolen rekordhøye 720. Dette nivået viderefører vi neste år.

Opptaket på Politihøgskolen blir besluttet ut fra de behov som politietaten spiller inn når det gjelder ventet avgang, og de behov som ble avdekket i Politidirektoratets bemanningsrapport «Politiet mot 2020» - noe både politiets ledelse og organisasjonene samlet står bak.
Etter hvert som de store kullene er blitt uteksaminert, har vi lagt til rette for at det settes av midler til at politihøgskolestudentene skal kunne få jobb i politiet. I budsjettforslaget for neste år ligger det for eksempel inne en økning på i overkant av 125 millioner kroner for å legge til rette for at de som uteksamineres i 2010 og 2011 skal få jobb.

Det må være i politietatens egeninteresse å planlegge slik at vi ikke utdanner til ledighet. Det er nemlig ikke slik at regjeringen styrer politiets stillingshjemler, og det er heller ingen som ivrer for at vi skal begynne med det. Samtidig må studentene være beredt til å flytte på seg og dra der de ledige jobber er.
Sandberg og Michaelsen skriver videre at regjeringen kun foreslår å gi 150 millioner kroner i «reell driftsøkning» til politiet, samtidig som vi skal «dra inn 250 millioner bare til IKT-investeringer». Jeg er litt usikker på hvordan de er kommet frem til dette merkelige regnestykket. Derfor tillater jeg meg å minne om at politibudsjettet økte med massive 1,3 milliarder kroner i 2010. Den økningen foreslår vi å videreføre, samtidig som vi plusser på ytterligere 547 millioner kroner i 2011. Politiet vil også spare inn ca. 100 millioner kroner på at enkelte oppgaver overføres til andre etater, altså er den reelle økningen enda høyere - 647 millioner kroner.
Det vil riktignok være nødvendig å sette av noe mer enn vanlig til IKT-tiltak innenfor politiets samlede budsjettrammer. Dette vil komme hele politietaten til gode, i form av bedre og mer effektiv straffesaksbehandling, bedre informasjonssikkerhet og bedre muligheter for samhandling.

Regjeringen fører en helhetlig justispolitikk der hele straffesakskjeden sees i sammenheng. Sandberg og Michaelsen viser i sitt innlegg til Frps alternative budsjett. La meg da i parentes bemerke at partiet i sitt budsjett foreslår å avvikle all form for soningsrabatt for innsatte i norske fengsler. Bare dette ene forslaget vil koste samfunnet enorme beløp i kapasitetsutvidelser og mange flere år med fulle fengsler og høy andel ufaglærte ansatte.

Jeg synes det er en god illustrasjon på seriøsiteten i Frps justispolitikk.