Historisk arkiv

Innlegg i Gudbrandsdølen Dagningen 16. september 2010

Langt mellom ord og handling i Høyre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Høyres ordførerkandidat i Lillehammer, Eivind Falk, skriver i Gudbrandsdølen Dagningen 10. september at politiet må styrkes, og at ”Høyre har foreslått høyere bevilgninger til politiet hvert eneste år”. Dette illustrerer at Høyre i opposisjon er opptatt av symbolpolitikk, skriver statssekretær Terje Moland Pedersen.

Høyres ordførerkandidat i Lillehammer, Eivind Falk, skriver i Gudbrandsdølen Dagningen 10. september at politiet må styrkes, og at ”Høyre har foreslått høyere bevilgninger til politiet hvert eneste år”. Dette illustrerer at Høyre i opposisjon er opptatt av symbolpolitikk.

Den rødgrønne regjeringen har styrket politiet hvert år – fra regjeringshold er det ikke blitt foreslått kutt i politiets budsjetter siden Per Kristian Foss var finansminister. Tidligere justisminister Odd Einar Dørum beskriver forskjellen mellom ord og handling i Høyre på en god måte i sin selvbiografi, Ombudsmann på jobb: ”Høyre – med finansministerposten, flertallet i regjeringen og en tidligere leder av justiskomiteen rundt bordet valgte kreative inntjeningsforslag heller enn å gi friske penger til å styrke lov og orden”.

La meg illustrere forskjellen på ord og handling i Høyre med noen konkrete tall: Falk skriver i sitt innlegg at partiet jobber med en plan mot kriminalitet der ”et av tiltakene er en økning med ca. 2000 politifolk innen 2015”.  Politidirektoratets rapport ”Politiet mot 2020” viser at det i 2002 var 8 221 årsverk besatt av politiutdannet personell i politi- og lensmannsetaten. Fire år senere var tallet 8093 – altså var det færre politiutdannede i politiet etter fire år med høyrepolitikk. I tillegg fikk alle polititjenestemenn en ekstra ferieuke i denne perioden, så det reelle antall årsverk er enda lavere. Budsjettene for denne perioden avspeiler den negative utviklingen og er ikke oppløftende lesning.

Den rødgrønne regjeringen har derimot lyttet til både organisasjonene og ledelsen i politiet. Siden 2005 har vi økt politibudsjettet med 32,8 prosent, fra 8,7 til 11,6 milliarder kroner. Vi har sørget for 460 nye sivile stillinger i politiet, noe som frigjør polititjenestemenn til operativt arbeid. Vi har fått på plass en ny arbeidstidsavtale som innebærer 230 nye årsverk. Vi tar inn rekordmange studenter på Politihøgskolen. I år er opptaket på 720 studenter, dobbelt så mange som Høyre tok inn i sitt ”toppår” i forrige regjeringsperiode. I tillegg sørger vi for at den finnes midler til å ansette de nyutdannede.

Totalt sett viser tall fra i vår at den rødgrønne politikken har ført til 1 671 flere årsverk i politi- og påtalemyndigheten siden vi tok over regjeringskontorene. Når det er forskjell på det du sier og det du gjør, er det det du gjør som teller.