Historisk arkiv

Dagbladet, 24. juli

Om prioritering

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Det framstilles i Dagbladet 22. juli som om jeg har foreslått at innsats mot blant annet narkotika og voldskriminalitet skal nedprioriteres. Det er ikke riktig, skriver justisministeren i et innlegg i Dagbladet.

Det framstilles i Dagbladet 22. juli som om jeg har foreslått at innsats mot blant annet narkotika og voldskriminalitet skal nedprioriteres. Det er ikke riktig. Faktisk mener jeg politiet skal nettopp opprioritere innsatsen mot narkotika og voldskriminalitet, organisert kriminalitet, økonomisk kriminalitet og menneskehandel. Den organiserte kriminaliteten er jo  pulsåren i narkotikaomsettingen.

Men:  Det må være viktigere å ta omsettere og bakmenn fremfor de som sliter med narkotika. Kanskje resultatet av samfunnets innsats mot narkotika blir mer effektiv hvis vi velger andre spor for de som sliter med narkotikaproblemer enn pågripelse og fengsling, og overlater soningsplassene til de som står bak? Stoltenbergutvalget har i såmåte spennende forslag om et helt annet løp for stoffmisbrukere enn gjentatte fengslinger som sannsynlig vil gi bedre resultater enn bare fengslinger og politinnsats. Vi må tørre å sette grenser for politiets oppgaver; særlig hvor oppgavene bærer mer preg av sosialpolitikk enn kriminalpolitikk. Det er ingen nedprioritering av stoffmisbrukere at andre aktører kommer sterkere på banen;  snarere tvert imot.

Flere enn politiet må bidra til å forebygge vold. Skoler, befolkning og enkeltpersoner har her et betydelig ansvar. Når volden skjer skal saker selvfølgelig etterforskes. Likevel vil effektiv forebygging kunne bidra til at politiet kan bruke mer av sine ressurser på alvorlig kriminalitet. Endringer i skjenktidene i flere kommuner har jo vist betydelig reduksjon i voldskriminaliteten og gitt mulighet for omprioritering. En debatt om prioritering er allltid vanskelig; men bør tas. Det skal likevel ikke innebære at politiet ikke skal være der når alvorlige narkotikakriminalitet, vold og økonomisk kriminalitet begås. Den dreining i politiets innsats mot mobile vinningskriminelle det siste året har jo nettopp gitt bedre resultater; bare i Oslo har innbrudd i villa gått ned med med nesten 50%. Det er et resultat av riktig prioritering og god samhandling politisdistriktene i mellom.