Historisk arkiv

Dagbladet, 25. oktober

Rettssikker behandling

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Kjære generalsekretærer i Amnesty, NOAS og Helsingforskomiteen. Dere ber i et åpent brev til undertegnede om at Norge slutter å returnere personer uten lovlig opphold i Norge til Nord-Kaukasus, skriver justisministeren i et innlegg i Dagbladet.

Kjære generalsekretærer i Amnesty, NOAS og Helsingforskomiteen. Dere ber i et åpent brev til undertegnede om at Norge slutter å returnere personer uten lovlig opphold i Norge til Nord-Kaukasus (Dagbladet, 22. oktober). Dere hevder at norsk asylpraksis er basert på et feilaktig bilde av situasjonen i regionen, og at saksbehandlingen i disse sakene ikke er forsvarlig. Slike påstander har dere ikke belegg for.

Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE) innhenter fortløpende oppdatert informasjon om de områdene som asylsøkere kommer fra. Sentralt i denne sammenheng er utlendingsforvaltningens fagenhet for landinformasjon – Landinfo – som innhenter informasjon fra en rekke kilder. Påstanden om at norsk praksis ”ikke tar hensyn til nye og urovekkende rapporter” fra blant andre Landinfo, faller på sin egen urimelighet – utlendingsforvaltningen ignorerer naturligvis ikke sin egen landinformasjonsenhet.

Dere antyder at Norge sender folk hjem uten en forsvarlig saksbehandling, og dermed bryter med våre internasjonale forpliktelser. Jeg vil derfor understreke at de som trenger beskyttelse i Norge, får det, etter en konkret og individuell vurdering av hver enkelt søknad. Jeg har full tillit til at utlendingsforvaltningen behandler saker på en grundig og rettssikker måte.

Norsk asylpraksis er basert på våre internasjonale forpliktelser og utlendingsloven med forskrifter.

FNs høykommisær for flyktninger fremhever Norge som et godt eksempel i behandlingen av flyktninger.

Dere mener også at omgjøringer av enkeltsaker i klageinstansen UNE, tilsier en praksisendring i førsteinstansen UDI. Dette er imidlertid verken oppsiktsvekkende eller problematisk – det viser bare at vi har en velfungerende og rettssikker behandling av asylsaker i to instanser. Det er heller ikke oppsiktsvekkende at rettsvesenet av og til kommer til et annet resultat enn utlendingsforvaltningen. UNE får medhold i de fleste sakene som behandles i domstolene.