Historisk arkiv

Soning med mening i Åna fengsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Soningsforholdene ved Åna fengsel trengte en modernisering. Det var noe av det første jeg så at vi måtte gjøre noe med, da jeg tiltrådte som justisminister, skriver Storberget i et innlegg i Stavanger Aftenblad.

I går åpnet nye og moderne lokaler ved Åna fengsel. Flermannsrommene ved fengselet blir erstattet med enmannsceller. Det vil gjøre innholdet i soningen mye bedre.

Soningsforholdene ved Åna fengsel trengte en modernisering. Det var noe av det første jeg så at vi måtte gjøre noe med, da jeg tiltrådte som justisminister. Ståle Olsens utmerkede bok om Åna – ”Til Jæderen for å trille tåke” – forteller oss at firemannsrommene ved det som en gang het Opstad tvangsarbeidshus, opprinnelig var åttemannsrom. ”Det kan ikke herske tvil om at flermannsrommene i hele institusjonens levetid har vært den viktigste negative enkeltfaktor,” skriver Olsen.

Nå når disse rommene er bygget om til enmannsceller, kan vi slå fast at de siste restene av tvangsarbeidshuset er historie. De nye lokalene åpner for mer kvalitet i soningen, tettere oppfølging av de innsatte og mer trygghet for de ansatte. I kombinasjon med de 24 åpne plassene som ble etablert ved Åna for fire år siden, ligger det meste til rette ressursmessig nå. Den viktigste ressursen er imidlertid de som jobber der. De har lagt ned en solid innsats over mange år, og har for eksempel håndtert det høye belegget i byggeperioden på en veldig god måte.

Regjeringen har langt på vei fjernet soningskøen, men det var bare et middel for å nå målet: Å fylle soningen med meningsfylt innhold, slik at flere innsatte kan bruke tiden til å komme på rett kjøl og skaffe seg en praktisk rettet utdanning. De nye lokalene ved Åna fengsel er et viktig skritt videre i dette arbeidet.

Det er nå to år siden regjeringen staket ut en ny kurs for kriminalomsorgen i stortingsmeldingen ”Straff som virker”. Vi er kommet adskillig lenger enn jeg hadde drømt om: For eksempel har vi etablert utdannings- og bibliotekstilbud i tilnærmet alle fengsler, flere innsatte får hjelp med rusproblemer, og flere løslates med et bedre arbeids- og bostedstilbud. En nordisk studie fra tidligere i år viste at Norge har lavest tilbakefall til kriminalitet i Norden. Jeg tror en stor del av grunnen er at vi satser på en kriminalomsorg som utvikler mennesker.

Fremdeles står vi overfor flere store utfordringer: Politiet oppklarer flere saker, noe som fører til økt bruk av varetekt og fullere fengsler. For å møte disse utfordringene styrker vi kapasiteten til kriminalomsorgen neste år. Blant annet får vi flere fengselsbetjenter i utdanning ved å ta opp to ekstra klasser ved fengselsskolen. Den ene klassen skal gjennomføre hele utdanningen ved Åna fengsel. Det gjør at det blir lettere å satse på fengselsutdanningen for folk som bor i området.