Historisk arkiv

Innlegg i Dagbladet 12. mars 2010

UNE ivaretar rettssikkerheten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Dagbladet retter på lederpass torsdag 11. mars kraftige angrep mot rettsikkerheten i Utlendingsnemnda (UNE) og stiller krav om at UNE erstattes av en særskilt domstol. Jeg er sterkt uenig i det bildet Dagbladet tegner, skriver Storberget.

Dagbladet retter på lederpass torsdag 11. mars kraftige angrep mot rettsikkerheten i Utlendingsnemnda (UNE) og stiller krav om at UNE erstattes av en særskilt domstol.

Jeg er sterkt uenig i det bildet Dagbladet tegner av manglende rettssikkerhet i UNE. Da UNE ble opprettet som nytt klageorgan, førte det til en klar styrking av den enkeltes rettsikkerhet, blant annet ved at saker som byr på vesentlige tvilsspørsmål avgjøres i nemndmøte av en nemndleder og to lekmedlemmer. I 2009 ble 15,5 prosent av alle asylsaker som ikke var åpenbart grunnløse, behandlet i nemndmøte.

Dagbladet skaper et inntrykk av at domstolene setter til side UNEs vedtak i over 50 prosent av sakene. Det er på ingen måte korrekt. I 2009 ble det avsagt 65 rettskraftige avgjørelser i domstolene. UNE fikk medhold i 49 av disse sakene.

Det er også grunn til å understreke at tidligere evalueringer av praksisen i UNE gir god støtte til mitt inntrykk av at UNE setter rettssikkerhet og grundig saksbehandling i sentrum.

Dagbladet kritiserer UNE for å være et ”lukket” system. Derfor vil jeg påpeke at det aldri har vært slik åpenhet om saksbehandlingen i utlendingsforvaltningen som etter at UNE ble opprettet. Lekmedlemmer oppnevnt av de humanitære organisasjonene er nå med på å avgjøre tvilssaker, og UNE har blant annet etablert en offentlig praksisbase med sammendrag av saker som avgjøres i nemndmøte.

Regjeringen har nedsatt et utvalg for en helhetlig vurdering av organiseringen av klagesaksbehandlingen på utlendingsfeltet. Utvalget skal vurdere hvordan klagesaksbehandlingen bør organiseres for best å ivareta hensynet til politisk styring, rettssikkerhet, legitimitet og rask og effektiv saksbehandling. Utvalget skal levere en NOU innen 1. desember 2010. En delutredning om muligheten for mer politisk styring skal leveres allerede i april.