Historisk arkiv

VG, 29. september

Vi skal forske på partnerdrap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

VG skriver på lederplass søndag 26. september at det ”er på tide at forskningen på partnerdrap kommer i gang”. Det er jeg naturligvis enig i, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i en replikk i VG.

VG skriver på lederplass søndag 26. september at det ”er på tide at forskningen på partnerdrap kommer i gang”. Det er jeg naturligvis enig i. Et viktig tiltak i regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner er å kartlegge drapssaker der gjerningspersonen er offerets nåværende eller tidligere partner. Hensikten er å lære mer om risikofaktorer og utvikle tiltak som kan forebygge tragedier. Partnerdrapene er ofte ”varslede drap”, derfor er det så viktig å få kunnskapen vi trenger for å forebygge dem.

Forskningen som skal gjennomføres av Kompetansesenter for sikkerhets-,
fengsels- og rettspsykiatri for helseregion Sør-Øst, har dessverre ikke kommet i gang ennå. Psykologspesialist Solveig Karin Bø Vatnar skal foreta en kvalitativ analyse av et utvalg drapssaker der gjerningspersonen er offerets nåværende eller tidligere partner. Hun har fått grønt lys fra både den regionale komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) og personvernombudet ved Oslo universitetssykehus til å sette i gang forskningen. Men det er under forutsetning av at de domfelte gjerningspersonene samtykker, av hensyn til deres personvern. Det er ved dette punktet at prosjektet har stanset, ettersom svært få domfelte har samtykket så langt. Bø Vatnar har bedt om å få gjennomføre forskningen uten samtykke fra domfelte, da studien skal basere seg på dokumenter fra rettssakene, som i utgangspunktet er offentlige dokumenter, men mottok i forrige uke et nytt avslag. Dette avslaget skal hun nå påklage til Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM).

Justisdepartementet kan ikke omgjøre vedtak eller beslutninger truffet av personvernombudet, REK eller andre ansatte i helsevesenet. Uavhengige instanser for å vurdere etikk og personvern i forskningen er viktige. For regjeringen er det imidlertid helt klart at vi skal ha forskning på partnerdrap, simpelthen fordi vi må ha bedre kunnskap for å forebygge denne typen tragedier. Får Bø Vatnar nok et avslag, må vi vurdere om vi skal nærme oss denne problemstillingen fra en annen innfallsvinkel.