Historisk arkiv

Dagbladet 22. september

Voldsofrenes rettssikkerhet blir ikke svekket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Dagbladet fremmer på lederplass tirsdag 14. september kritikk mot regjeringens forslag om å flytte klagebehandlingen i voldsoffererstatningssaker. Forslaget er fremdeles ute på høring, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i et innlegg i Dagbladet.

Dagbladet fremmer på lederplass tirsdag 14. september kritikk mot regjeringens forslag om å flytte klagebehandlingen i voldsoffererstatningssaker. Forslaget er fremdeles ute på høring. Det er derfor ennå ikke avgjort hvordan klagebehandlingen i voldsoffererstatningssaker vil bli i fremtiden. 

Hensikten med forslaget har vært å bedre voldsofrenes stilling, ikke å svekke voldsofrenes rettssikkerhet for å spare småpenger. Regjeringen arbeider kontinuerlig med å forbedre og sikre voldsofrenes rettigheter, og voldsoffererstatningsloven er utvidet og styrket på mange områder de senere år. Resultatet er at det aldri har vært utbetalt mer i voldsoffererstatning enn i dag.

Som et ledd i dette arbeidet har vi sett på hvordan vi i dag og på sikt kan sikre en god, enhetlig og effektiv saksbehandling. Etter dagens ordning skriver Statens sivilrettsforvaltning utkast til vedtak i alle klagesakene og sender dette til medlemmene av Erstatningsnemnda som forbereder sakene hver for seg og senere møtes for å treffe endelig vedtak i sakene. Systemet er svært tidkrevende. I tillegg vil det kunne bli nødvendig å opprette to nemnder dersom antallet klagesaker øker. Dette vil kreve enda mer administrasjon og gi store utfordringer med hensyn til likebehandling.

Som hovedregel fattes vedtak om tildeling av et offentlig gode av forvaltningen, som anses som godt egnet til å utføre en god og likartet saksbehandling. Dette er bakgrunnen for at Statens sivilrettsforvaltning nå har blitt foreslått som klageorgan. Vi er klar over viktigheten av bruk av medisinsk sakkyndige i voldsoffererstatningssakene, og forslaget legger derfor opp til at det fortsatt vil bli brukt medisinsk sakkyndige i alle saker der det anses nødvendig.

Vi vil vurdere om dagens ordning skal beholdes eller ei på bakgrunn av høringssvarene vi mottar.