Historisk arkiv

Innlegg i VG, 1. mars 2011

Åpenhet er viktig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politiets sikkerhetstjeneste har lagt frem en ny åpen trusselvurdering. Norge er fremdeles et av verdens tryggeste land, men vi har likevel ingen garanti mot vold og terror, skriver statsråd Grete Faremo i et innlegg i VG.

Politiets sikkerhetstjeneste har lagt frem en ny åpen trusselvurdering. Norge er fremdeles et av verdens tryggeste land, men vi har likevel ingen garanti mot vold og terror.

PST beskriver et trusselbilde preget av økende usikkerhet og understreker at det pågår aktiviteter i enkelte miljøer som kan føre til at trusselsituasjonen i Norge skjerpes. Vi må likevel ikke la oss skremme. Frykten er terrorens viktigste våpen. Vi må handle klokt gjennom forebygging, åpenhet og dialog og gjennom å styrke politi- og sikkerhetstjenesten.

Trygghet avgjørende

Folks trygghet er grunnleggende. Den skal ingen ta fra oss. De som vil bruke vold og terror skaper utrygghet og frykt, og skal bekjempes og straffeforfølges. Regjeringen har styrket PSTs budsjetter med nær 60 prosent. PST har fått flere metoder til rådighet, som romavlytting og basestasjonssøk, og terrorlovgivningen er oppdatert de senere årene. Jeg er glad for at Stortinget i høst samlet seg om regjeringens budsjettforslag om styrking av PST og innsatsen mot kontraterror.

For å møte et nytt trusselbilde ber PST om å få tilgang til lagrede bevis for hvem mistenkte terrorister har kontakt med på telefon, tekstmeldinger og epost. For å oppklare og forebygge alvorlig kriminalitet, trenger politiet elektroniske spor fra historiske trafikkdata. Vi bør lytte til rådene fra politi- og påtalemyndighet. De bør få tilgang til bevisene som i dag lagres av teletilbyderne. Stortinget behandler nå lovforslag om datalagringsdirektivet.

Mer åpenhet

Regjeringen mener det er viktig å være så åpne som mulig om det arbeidet tjenesten gjør, for å sikre tillit i befolkningen.  Derfor er vi åpne om ressurser, stillinger og om hvilke metoder tjenesten bruker. Vi har også ved flere anledninger orientert Stortinget om utviklingen i trusselbildet.

Vi har alle – politikere, media og fageksperter – et felles ansvar for å unngå å skape frykt gjennom forenklinger og generaliseringer knyttet til trusselen om at noen vil bruke vold og terror for å nå sine mål. Enkelte tar til orde for å mistenkeliggjøre grupper i minoritetsbefolkningen. Det vil være uegnet, upresist og uverdig som tiltak mot terror. Overvåkning av befolkningsgrupper vil være i strid med forbudet mot diskriminering i den europeiske menneskerettskonvensjonen. Jeg vil advare mot å spille på folks terrorfrykt. Slik VGs egen kommentator skriver vil det gjøre Norge farligere, og gjøre mer skade enn nytte. I kampen mot terror er politiet avhengig av tillit. Særlig er det viktig med tillit hos de som er nærmest miljøene og kan si fra.

Viktig verktøy

Vi må gjøre mer for å forebygge. Handlingsplanen “Felles trygghet felles ansvar” skal være et verktøy for alle ansvarlige myndigheter i arbeidet med å forebygge ekstreme holdninger før de blir til kriminelle handlinger. Det er blant annet gjennom en fri og kritisk presse, offentlig debatt og med den styrken som ligger i demokratiet som styringsform at vi kan drive tilbake de som ønsker å bruke vold for å nå politiske mål. Vår felles trygghet er et felles ansvar.