Historisk arkiv

Aftenposten 6. februar

Bortførte barn har høy prioritet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Antallet barnebortføringssaker økte i fjor, og som Aftenposten påpeker på lederplass, er dette et komplisert saksområde, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i en replikk.

Antallet barnebortføringssaker økte i fjor, og som Aftenposten påpeker på lederplass fredag 28. januar, er dette et komplisert saksområde.

Jeg synes imidlertid det er problematisk at det stadig refereres til “eksperter”, slik Aftenposten gjør i en artikkel torsdag 27. januar, som er misfornøyde med den bistanden de får fra myndighetenes side. Vi kan bruke de virkemidlene vi har til rådighet, og det beste virkemiddelet er Haag-konvensjonen om barnebortføring. Tallene viser at de fleste sakene knyttet til land som har tiltrådt Haagkonvensjonen, løser seg relativt raskt.

I artikkelen vises det også til tilfeller der bortførte barn hentes hjem til Norge gjennom væpnede aksjoner. Dette er noe vi fraråder på det sterkeste: Hjemhenting av barn er som oftest straffbart i det landet en slik handling foretas. Slik selvtekt kan også få negative konsekvenser for barnebortføringssaken og den forelderen som tar i bruk ulovlige midler.

Jeg kan forsikre at vi stadig jobber med tiltak for å bedre behandlingen av disse sakene, og at bortførte barn er et høyt prioritert felt for regjeringen.