Historisk arkiv

ABC Nyheter

Feilslutning om voldstall

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

"Den markante økningen av anmeldelser for vold i nære relasjoner er ensbetydende med at denne volden har økt," skriver Jan Simonsen. “Justisministeren har sviktet,” slår han bastant fast. Tvert imot, skriver Knut Storberget i en replikk.

Jan Simonsen fremstiller det som om den markante økningen av anmeldelser for vold i nære relasjoner er ensbetydende med at denne volden har økt. “Justisministeren har sviktet,” slår han bastant fast.

Tvert imot, sier jeg. Regjeringen har ikke sviktet – vi har sikret at flere anmelder vold i nære relasjoner, og at politiet avdekker flere saker.

Det har vært avgjørende for regjeringen å sørge for økt oppmerksomhet, flere anmeldelser og bedre tiltak for å bekjempe vold mot kvinner og barn. Men da er vi avhengig av at flere ofre går til politiet med sin sak. Det skjer nå, slik at flere ofre for alvorlig kriminalitet får hjelp. Fortsatt ser vi bare toppen av isfjellet – det er fremdeles store mørketall når det gjelder denne typen vold.

Strafferammen for vold i nære relasjoner ble i 2006 økt fra to til tre års fengsel. Grove tilfeller kan straffes med inntil seks års fengsel. I tillegg ble virkeområdet for lovbestemmelsen om vold i nære relasjoner utvidet. Statistisk sentralbyrå lager en direkte kobling mellom denne straffeskjerpelsen og økningen i antall anmeldelser: “Endringene i registreringene av voldslovbrudd ser ut til å fortsette, og etter ikraftsettelsen av de nye bestemmelsene om mishandling i familieforhold (i 2006) øker denne typen mest,” heter det i SSBs kommentar til tallene for antall anmeldelser i 2010.

Vi har grunn til å tro at flere anmelder vold i nære relasjoner, fordi de vet at myndighetene definerer dette som alvorlig kriminalitet.

Påstanden om at politiet ikke tar vold i nære relasjoner på alvor, holder heller ikke stikk. Regjeringen har sørget for familievoldskoordinatorer i full stilling i alle politidistrikt, og i de største politidistriktene er det etablert egne team for etterforskning av vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep. Politidirektoratet har laget en grundig veileder for hvordan politiet skal håndtere disse sakene. I tillegg har regjeringen styrket ofrenes stilling i straffesaker og sørget for utvidet rett til bistandsadvokat. Vi har også utvidet retten til voldsoffererstatning.

Det er sikkert mye regjeringen kan kritiseres for – men vi kan ikke kritiseres for manglende innsats for å bekjempe vold i nære relasjoner