Historisk arkiv

Drammens Tidende, 26. mai

Grenseløs suksess i Søndre Buskerud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Grenseløst politisamarbeid har ført til en markant nedgang i antall grove innbrudd i Søndre Buskerud politidistrikt, skriver justisministeren og statsråd Schjøtt-Pedersen i et innlegg i Drammens Tidende.

Grenseløst politisamarbeid har ført til en markant nedgang i antall grove innbrudd i Søndre Buskerud politidistrikt. Det er ikke så lenge siden vinningskriminaliteten ble kalt “hverdagskriminalitet”. I realiteten er det imidlertid ofte rå kriminalitet som begås av omreisende bander, og som kan ramme oss alle. Det er ikke mye som oppleves som så krenkende som å komme hjem til et hus der det har vært innbrudd.

Nedgang
Heldigvis har det gode arbeidet som er gjort i politi-Norge de siste to og et halvt årene, bidratt til en markant nedgang i grove tyverier begått av organiserte vinningskriminelle.

Bakgrunnen for suksessen er en erkjennelse av at de som begår mesteparten av den organiserte vinningskriminaliteten, kommer fra andre land og beveger seg raskt over store områder i Norge. Derfor tok regjeringen i 2009 initiativ til en egen innsatsstyrke ved Kripos som samarbeider nært med politidistriktene og Utrykningspolitiet (UP) i kampen mot denne kriminaliteten. Denne styrken kan raskt sette inn kreftene på å stanse tyveriraid begått av mobile vinningskriminelle, uansett hvor det måtte være.

UP er ikke et trafikkpoliti, slik mange later til å tro – det er en politistyrke på hjul. Hittil i år har UP pågrepet ca. 170 personer hver måned siktet for kriminelle forhold. Det illustrerer hvor effektivt det var å inkludere UP i arbeidet med å forebygge og oppklare den mobile vinningskriminaliteten.

Grenseløst samarbeid
Kripos’ innsatsstyrke samarbeider også nært med Operasjon Grenseløs, som er et samarbeid på tvers av grenser mellom flere politidistrikter på Østlandet, deriblant Søndre Buskerud. Fra oppstarten i oktober 2009 og frem til april 2011 har dette prosjektet pågrepet 326 siktede personer fra Litauen, Polen og Romania – i det siste også fra Chile og Serbia. Fra 2009 til 2010 begynte antallet forbrytelser som disse gruppene står bak å falle betydelig.

Spesielt har man sett dette i Asker og Bærum og Søndre Buskerud politidistrikter. Tallene for grove tyverier fra bolig falt i dette området med henholdsvis 52 prosent og 19 prosent, som et direkte resultat av politiets målrettede innsats. Vi ser at det grenseløse samarbeidet nytter.

God organisasjon
Det nytter å gi mer ressurser til politiet, slik regjeringen har gjort. Men eksemplene ovenfor viser at det også nytter å tenke struktur og hvordan man jobber. Vi tror at fremtidens politiske debatter i mye større grad må handle om hvordan vi organiserer og bruker ressursene, og ikke bare hvor mange millioner man pumper inn.

Det er nettopp dette som er grunntanken for den bredt anlagte resultatreformen vi skal gjennomføre i politiet i løpet av denne regjeringsperioden. Gjennom god organisering skal vi få mer ut av de til enhver tid tilgjengelige ressursene.

Internasjonalt samarbeid
For å bli enda bedre til å bekjempe organisert kriminalitet, må vi styrke det internasjonale samarbeidet ytterligere. Vi har kommet langt når det gjelder politisamarbeid, blant annet gjennom tilslutning til Prüm-samarbeidet, som gir norsk politi muligheter for direktesøk i DNA-profiler og fingeravtrykk i andre lands databaser.

Vi må imidlertid ha med oss hele straffekjeden når vi skal bekjempe organisert kriminalitet. Det holder ikke bare med å pågripe, fengsle og straffedømme. Vi må også forebygge at de kriminelle utlendingene kommer tilbake, og vi må unngå at de soner i norske fengsler og etablerer kriminelle nettverk her.

Flere skal ut
Regjeringen jobber nå iherdig med å få Norge med i EUs rammebeslutning om soningsoverføring, som trer i kraft i desember. En tilslutning der vil gjøre det lettere å få overført utlendinger i norske fengsler til soning i hjemlandet.

I mellomtiden jobber vi med å få på plass individuelle avtaler med andre land, utformet etter EU-modellen. Vi har lagt frem en lovendring som vil gjøre det lettere å inngå soningsoverføringsavtaler, og vi har nylig inngått avtaler med Romania, Litauen og Latvia. Slike avtaler er en svært god investering både i fremtidens kriminalitetsbekjempelse og i fremtidens kapasitet i norske fengsler. Nesten 30 prosent av dagens innsatte er utenlandske statsborgere. Det tallet skal ned.

Det samme skal antallet lovbrudd begått av utenlandske bander. Når vi ser de gode resultatene som blant andre Søndre Buskerud politidistrikt oppnår, har vi all tro på at vi skal få det til.