Historisk arkiv

Aftenposten 24. mars

Hjelp til å reise hjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen har besluttet å opprette retursentre. Forskerne, Lidén, Engebrigtsen og Seeberg hevder i Aftenposten at livssituasjonen for barn vil bli “klart forverret” i retursentrene. Det har de ikke grunnlag for å hevde, skriver statssekretær Pål K. Lønseth i en replikk.

Regjeringen har besluttet å opprette retursentre. Det er egne typer mottak for personer med endelig avslag på sine asylsøknader. Forskerne Hilde Lidén, Ada Engebrigtsen og Marie Louise Seeberg hevder at livssituasjonen for barn vil bli “klart forverret” i retursentrene. Det har de ikke grunnlag for å hevde.

Retursentrene skal ha samme standard og bemanning som ordinære asylmottak, og beboerne vil ha samme rettigheter som i dag. Det gjelder naturligvis også barna, som fremdeles vil ha rett til blant annet skolegang og aktivitetstilbud. Det vil dessuten være frivillig å bo ved retursentrene.

Regjeringen oppretter retursentrene fordi det ikke er fornuftig at personer som har fått endelig avslag på asylsøknaden, bor i ordinære asylmottak, hvor hverdagen er rettet inn mot integrering i det norske samfunnet.

Mange barnefamilier med endelig avslag blir boende lenge i ordinære asylmottak. Det vil være til beste for disse barna om familien velger å reise hjem raskere. På retursentrene vil foreldrene blant annet få tilbud om praktisk rettede kurs og returrettede aktiviteter. Det vil gjøre familien bedre rustet til å reise hjem frivillig.

Lidén, Engebrigtsen og Seeberg ønsker seg egne ressurssentre for barnefamilier, med en så normalisert tilværelse som mulig. Men et liv i Norge vil ikke være “normaltilværelsen” for barnefamilier med endelig avslag på asylsøknaden. Derfor mener jeg det er mye bedre å legge til rette for disse familiene kan reise hjem så raskt som mulig. Ved retursentrene vil de få bistand til å gjøre nettopp dét.