Historisk arkiv

Replikk i Haugesunds Avis, 9. juni 2011

Hvem bløffer?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Haugesunds Avis må gjerne bruke ord som “politibløff” på lederplass. Men lederskribenten burde kanskje stille seg noen flere kritiske spørsmål om hvem det faktisk er som bløffer, skriver justisminister Knut Storberget i en replikk.

Lederen av Politiets fellesforbund (PF), Arne Johannessen, hevdet i et intervju i Dagbladet i forrige uke at regjeringens satsing på politiet “ligger an til å bli tidenes politibløff”. Årsaken er at årets kull ved Politihøgskolen, som ennå ikke er uteksaminert, ikke har fått fast jobb i politiet ennå.

Denne påstanden gjentar Haugesunds Avis på lederplass (onsdag 8. juni). Man har åpenbart ikke tatt seg bryet med å sjekke sannhetsgehalten i regnestykket til Arne Johannessen, eller spurt om det henger på greip å kreve at studenter skal tildeles fast jobb i staten idet de mottar sine eksamenspapirer.

Det er nemlig ikke noe nytt at PF-lederen kommer med utspill av denne sorten. I fjor på disse tider, da 432 politistudenter sto klare til å uteksamineres, sa han for eksempel til TV 2: “Det dette dreier seg om er faktisk troverdigheten til justisministeren og regjeringen i forhold til den satsingen som de har bedyret. Derfor må de sørge for at alle får jobb.”

Godt over 90 prosent av de som ble uteksaminert fra Politihøgskolen i fjor, står på politiets lønningslister. Det er svært bra, sammenlignet med hvor raskt nyutdannede i andre sektorer kommer ut i jobb. Haugesunds Avis hevder at “mellom 150 og 200 av dem som gikk ut av Politihøgskolen i 2009 og 2010” står uten jobb. Det er ukjent for meg hvor disse tallene er hentet fra.

Årets avgangsstudenter må først få vitnemål, og så må de søke på de ledige jobbene som finnes, over hele landet. De må dessuten huske at polititjenestemenn går av med pensjon i løpet av hele året – ikke kun i juni måned. Altså fordrer det en viss egeninnsats og litt tålmodighet før man får jobb. All erfaring viser at de aller fleste får jobb i månedene etter endt utdanning.

Fortsatt er politidekningen for lav, men det er jo nettopp det regjeringen bøter på ved å sørge for rekordhøyt opptak på Politihøgskolen. Målet om en dekning på to polititjenestemenn pr. 1000 innbyggere i 2020 ligger fast – også i Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt. Dette målet er det også bred enighet om i Politi-Norge.

Det Haugesunds Avis kaller “bløff” består blant annet av følgende: Politibudsjettet har økt med 3,9 milliarder kroner siden 2005. I samme periode har Haugaland og Sunnhordalands budsjett økt med 35 prosent. I hvert eneste budsjett har vi lagt inn ekstra lønnsmidler som gjør det mulig å ansette det stadig økende antallet nyutdannede i politiet. Det er over 1700 flere ansatte i politietaten i dag enn da regjeringen tiltrådte. Og i fjor ble det begått færre lovbrudd enn på 20 år.

Haugesunds Avis må gjerne bruke ord som “politibløff” på lederplass. Men lederskribenten burde kanskje stille seg noen flere kritiske spørsmål om hvem det faktisk er som bløffer?