Historisk arkiv

Oppland Arbeiderblad, 30 juni

Jobb til politistudenter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Årets avgangskull ved Politihøgskolen har mottatt sine vitnemål. Jeg gleder meg til å se at de 432 avgangsstudentene i månedene som kommer blir en del av politietaten, skriver justisministeren i Oppland Arbeiderblad.

Forrige uken har årets avgangskull ved Politihøgskolen mottatt sine vitnemål. Jeg gleder meg til å se at de 432 avgangsstudentene i månedene som kommer blir en del av politietaten.

Enkelte av studentene har imidlertid klaget sin nød i mediene over at det ikke venter en fast politijobb på dem, nå når utdanningen er avsluttet. Det tyder på at de har misforstått hva det innebærer at opptaket på Politihøgskolen er fastsatt av Stortinget. Å få plass på Politihøgskolen betyr ikke at man samtidig tildeles fast jobb i staten.
Det foreligger en opptrappingsplan for bemanningen i politiet som det er bred enighet om i politi-Norge. Den er nedfelt i Politidirektoratets rapport “Politiet mot 2020”. Målet er to polititjenestemenn pr. 1000 innbyggere i 2020.

Jeg mener at dette målet forplikter. Nettopp derfor har regjeringen doblet opptaket ved Politihøgskolen fra 360 til 720. Derfor har vi også satset så kraftig på politiet: Siden 2005 har vi økt politibudsjettet med fire milliarder kroner, og i hvert budsjett de siste årene er det satt av midler til å ansette de stadig økende kullene med nyutdannede fra Politihøgskolen.

Målet forplikter også politimestrene, som må gjøre tydelige budsjettmessige prioriteringer, og kanskje vente med store investeringer. I årets tildelingsbrev til Politidirektoratet står det svart på hvitt at regjeringen forventer at politibemanning og jobb til nyutdannede vektlegges, og at direktoratet følger opp politidistriktene og særorganene for å sørge for at nyutdannede kommer i jobb.

Men det betyr ikke at 432 ledige jobber står og venter nå i slutten av juni. De nyutdannede skal fylle stillingene som blir ledige etter hvert som polititjenestemenn går av med pensjon i løpet av året. I tillegg er det viktig å huske at vi utdanner et politi for hele landet – det er ingen menneskerett å få jobb i storbyene, så politistudenter må som journalister, ingeniører og sykepleiere være villig til å flytte på seg.

Min oppfordring til de som nettopp har fått sine vitnemål, er: Søk på de ledige jobbene som finnes. Får du ikke napp på første forsøk, må du være litt tålmodig og søke på de neste ledige stillingene som dukker opp.

All tidligere erfaring viser at de som står på og er villige til å flytte på seg, får jobb i politiet. Politidirektoratet meldte nylig at 95,5 prosent av de som gikk ut av Politihøgskolen i fjor, nå har politijobb. Og de siste fem år har antall avgangsstudenter som har fått jobb i politietaten, ligget stabilt mellom 93,8 – 95,6 prosent.

Jeg er opptatt av at regjeringens politiske signaler følges opp. Derfor følger vi nå situasjonen nøye og har bedt Politidirektoratet om månedlige rapporter om antall ledige stillinger for nyutdannede og antall nyutdannede som står uten jobb.