Historisk arkiv

Innlegg i LO-Aktuelt

Kriminaliteten går ned

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Politiet oppklarer stadig flere saker, og det gjør at fengslene blir fullere. Derfor vil vi ha en plan for mer varetekts- og soningskapasitet, skriver justisministeren i et innlegg i LO-Aktuelt.

Politiet oppklarer stadig flere saker, og det gjør at fengslene blir fullere. Derfor vil vi ha en plan for mer varetekts- og soningskapasitet.

Den rødgrønne regjeringen har satset kraftig på politiet, med økte bevilgninger og økt bemanning. Denne satsningen gir nå resultater i form av flere oppklarte saker. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser blant annet en betydelig nedgang for vinningskriminalitet i 2010.

Politiets gode resultater har imidlertid ført til nye utfordringer for kriminalomsorgen: Fengslene er fulle, og det skaper en krevende hverdag for både innsatte og ansatte. Mange av de innsatte sitter i varetekt. Derfor varsler regjeringen en plan for å få mer kapasitet i kriminalomsorgen, som kan få ned det høye belegget i fengslene. Stikkord er mindre bruk av varetekt, mer bruk av soningsoverføring og mer bruk av alternative straffereaksjoner.

Tallenes tale er klar: I 2006 var det gjennomsnittlig 569 personer i varetekt i norske fengsler, mens det i 2010 var 991 personer – det er en økning på nesten 80 prosent. Økningen fortsetter i år, nå ligger snittet på 1000 personer. Den gjennomsnittlige tiden en person sitter i varetekt øker også: I 2010 var gjennomsnittlig sittetid 79 dager, og hittil i år har den vært 83 dager.

Denne økningen i varetektsbruken er bakgrunnen for at jeg har utfordret både domstolene og påtalemyndigheten og bedt dem vurdere om det ikke er andre virkemidler enn varetekt som kan benyttes.

Akkurat nå sitter det over 1200 utenlandske statsborgere i norske fengsler – 30 prosent av alle innsatte. Mange av dem skulle heller ha sonet dommen sin i hjemlandet. Slik kan vi frigi fengselsplasser.

Vi har lagt frem en lovendring som vil gjøre det lettere å inngå soningsoverføringsavtaler med andre land.  Dessuten har vi inngått avtaler med Romania og Litauen, og vi har en ny avtale med Latvia på trappene.

Fremover vil også en stor del av de midlene vi bidrar med til EU – de såkalte EØS-midlene – benyttes til tiltak innen kriminalomsorg i land som Polen, Romania og Litauen. På den måten har vi noe med til bordet når vi forhandler med våre europeiske kolleger om soningsoverføring.

En straffedom må ikke nødvendigvis sones i fengsel – den kan også sones hjemme, med elektronisk fotlenke. Denne ordningen finnes nå i syv fylker og har i løpet av to og et halvt år vært svært vellykket: Over 2000 domfelte har gjennomført straffen på denne måten. Bare 74 har blitt overført til fengsel etter brudd på reglene.

Da den rødgrønne regjeringen tiltrådte, hadde vi en plan for å avvikle soningskøen. Den gjennomførte vi med stor suksess. Jeg har tro på at vi skal gjøre det samme med en plan for ny varetekts- og soningskapasitet.