Historisk arkiv

Aftenposten, 10. november

Norges bidrag i Georgia monner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Journalist Ragnar Skre hevder i Aftenposten 3. november at Norges bidrag til reform av rettsstaten i Georgia har mislyktes. Dette bildet må nyanseres, skriver statssekretær Moland Pedersen i Aftenposten.

Journalist Ragnar Skre hevder i Aftenposten 3. november at Norges bidrag til reform av rettsstaten i Georgia har mislyktes. Dette bildet må nyanseres.

Problemene som Skre påpeker, er reelle nok - men det blir galt å fremstille det som at Norge ved å yte ekspertbistand til reformer i justissektoren, har «vært med på å gjøre Georgia til et sted folk helst vil rømme fra». 

Det at den norske innsatsen ikke har vært nok til å forvandle Georgia til en vestlig rettsstat i løpet av få år, forandrer ikke det faktum at vi har levert viktige bidrag til å påvirke reformarbeidet i riktig retning.
 
Da Georgia tidligere i år var gjenstand for en gjennomgang av landets menneskerettighetssituasjon i FNs menneskerettighetsråd, tok Norge opp en rekke problematiske forhold.  Vi omtalte blant annet påtalemaktens sterke stilling og betydningen av rettferdig rettergang. Også problemet med overfylte fengsler ble omtalt.

Siden 2004 har Norge hatt en gruppe av praktikere fra straffesakskjeden - blant andre dommere, påtalejurister og forsvarsadvokater - i Georgia. Gruppen er kjent som NORLAG - «Norwegian Mission of Rule of Law Advisers to Georgia». Formålet er å bidra til utviklingen av rettsstat og styresett i landet.

Gruppen har blant annet tatt til orde for reduksjon av det alminnelige straffenivået og økt satsing på samfunnsstraff og konfliktråd for mindreårige. Den har avholdt seminarer for omkring 1000 dommere, advokater og påtalejurister om bruk av varetekt. I første halvår 2011 noterte Georgia en nedgang i bruk av varetekt på om lag 40 prosent.

Felles for alle disse eksemplene på NORLAGs virksomhet er at de skal bidra til at Georgia etterlever internasjonale menneskerettigheter og standarder.

Det ble gjennomført en uavhengig evaluering av NORLAG i 2009. Den konkluderte med at gruppen har hatt suksess med sitt arbeid.
Det er ingenting som tyder på at man ville ha bedret menneskerettighetssituasjonen i Georgia ved å fjerne den norske bistanden. Tvert imot - kvalifisert dialog hjelper.