Historisk arkiv

Dagsavisen, 10. mai

Retur til Italia

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

NOAS’ Ingvald Bertelsen mener i Dagsavisen 2. mai at Norge og andre europeiske land bruker Italia som en dumpingplass for asylsøkere. Statssekretær Pål K. Lønseth er uenig.

NOAS’ Ingvald Bertelsen mener i Dagsavisen 2. mai at Norge og andre europeiske land bruker Italia som en dumpingplass for asylsøkere. I tillegg avfeier han Norges nylige bidrag for å avlaste Malta, så lenge vi fremdeles returnerer asylsøkere til Italia. For å ta det siste først, det er ingen grunn til å avfeie Norges bidrag. UNHCR kom med en appell til europeiske land om å bidra som en følge av den forverrede flyktningsituasjonen i Nord-Afrika og Middelhavet. En rekke land har svart på den appellen. Kun Sverige og Tyskland har per dags dato bestemt seg for å ta i mot flere flyktninger enn Norge. Justisdepartementet annonserte i påsken at Norge vil ta i mot 60 flyktninger fra Nord-Afrika. I tillegg besluttet Regjeringen, for å vise solidaritet med Malta og bidra til ansvarsfordeling innen Schengen-området, at Norge skal gjenbosette inntil 30 personer med beskyttelsesbehov som befinner seg på der.

Situasjonen som Italia står overfor er utfordrende. Vi mener det er hensiktsmessig å vurdere andre støttetiltak enn gjenbosetting for å bistå Italia i denne situasjonen. Vi følger utviklingen, og har kontakt også til andre europeiske land og til EUs organer. Drøftelser pågår innen EU om mulige felles tiltak. Norge vil kunne bidra i en slik felles innsats. Norske utlendingsmyndigheter vurderer løpende forholdene i land vi returnerer til, og foreløpig er det ingenting som tilsier at Norge som eneste land skal stanse returer til Italia. Samtidig er det viktig å huske på at brorparten av dem som har kommet til Italia de siste månedene ikke har behov for internasjonal beskyttelse, og ikke er interessert i å søke om det. Tvert i mot er de åpne på at deres migrasjon er økonomisk begrunnet. Disse må returneres. I dag legger denne gruppen press på europeiske lands evne til forsvarlig å håndtere de mest sårbare med behov for internasjonal beskyttelse.

Bertelsen har rett i én ting. Norge må samarbeide med andre europeiske land. Et proaktivt samarbeid med EU, der norske myndigheter bidrar med initiativ og innspill, vil best ivareta norske interesser på flyktning- og migrasjonsområdet. Regjeringen ser positivt på initiativene til å utvikle en felles EU-politikk for gjenbosetting. Regjeringen vil gå inn for å knytte Norge til et slikt samarbeid.