Historisk arkiv

Smaalenenes Avis, 25. mai

Rusbehandling i Indre Østfold fengsel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Mandag åpnet nybygget ved Indre Østfold fengsel. Det huser den nye rusmestringsenheten som skal gjøre det lettere for de innsatte å komme seg over i et liv uten rus og kriminalitet, skriver justisministeren i Smaalenenes Avis.

Mandag åpnet nybygget ved Indre Østfold fengsel, avdeling Trøgstad. Det huser den nye rusmestringsenheten som skal gjøre det lettere for de innsatte å komme seg over i et liv uten rus og kriminalitet.

Det er en nær sammenheng mellom kriminalitet og narkotikamisbruk. Hele 60 prosent av de som settes inn i norske fengsler, sliter med rus. Derfor er det en kongstanke for regjeringen å få rusbehandling inn i straffegjennomføringen. Vi må rett og slett benytte den sjansen straffegjennomføringen tilbyr, til å gi de som sliter muligheten til et sporskifte i livet, gjennom rusmestring og yrkestrening.

Det er bakgrunnen for at regjeringen har fått på plass rusmestringsenheter i 13 fengsler. I en rusmestringsenhet får man inn fagpersonell fra spesialisthelsetjenesten for å jobbe i fengselet. Disse danner et team sammen med ansatte i kriminalomsorgen og møter de innsatte daglig for å drive behandling og oppfølging.

Etableringen av rusmestringsenheter er en del av et større arbeid med å endre innholdet i straffegjennomføringen. Bruk av fengsel som ren oppbevaring av domfelte, har nemlig minimalt med rehabiliterende effekt. Derfor har regjeringen for eksempel fått på plass utdanningstilbud og fullverdig bibliotekstilbud i alle fengsler. I tillegg har vi tatt i bruk en lang rekke alternative straffereaksjoner som i langt større grad enn tidligere forbereder de innsatte på et liv etter endt soning.

Ved siden av rusmestringsenhetene er andre viktige tiltak narkotikaprogram med domstolskontroll, som innebærer at rusmisbrukere kan dømmes til å gjennomgå et rehabiliteringsprogram som vilkår for betinget dom, og elektronisk hjemmesoning, som nå tilbys i ti fylker. Frem til april 2011 hadde over 3900 domfelte søkt om å få sone fengselsstraffen med elektronisk fotlenke. Over 2100 har allerede gjennomført straffen på denne måten. Bare 91 har blitt overført til fengsel etter brudd på reglene.

Jeg har stor tro på det rehabiliterende arbeidet som gjøres i norsk kriminalomsorg, med satsing på rusmestring, utdanning og alternative soningsformer. Når nybygget nå er på plass ved Indre Østfold fengsel, avdeling Trøgstad, kan arbeidet der bli enda bedre.