Historisk arkiv

VG 31. oktober

Sammen mot voldtekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Regjeringen vil ikke finne seg i at voldtektsmenn skaper utrygghet i byene våre, skriver justisministeren i et innlegg i VG.

Regjeringen vil ikke finne seg i at voldtektsmenn skaper utrygghet i byene våre. Derfor må alle gode krefter nå gå sammen om å bekjempe overfallsvoldtekene.

Har fulgt opp

Regjeringen har fulgt opp Voldtektsutvalgets forslag om å etablere et særskilt etterforskningsorgan for voldtekt. I 2009 etablerte vi en egen voldtektsgruppe ved Kripos. Den består nå av 12 stillinger og får tilført ytterligere fire neste år. Gruppen er blitt et viktig nasjonalt fagmiljø som bidrar til økt kvalitet på etterforskningen og raskere oppklaring av voldtektssaker ute i politidistriktene.

Jeg synes det er underlig at enkelte i den siste tidens debatt fortsetter å påstå at regjeringen ikke har fulgt opp Voldtektsutvalget. Det eneste som skiller regjeringens tiltak fra utvalgets forslag, er at gruppen er en del av Kripos og ikke et eget særorgan. På den måten har vi kunnet trekke veksler på den omfattende kompetansen som Kripos besitter.

Regjeringen har også fått på plass voldtektsmottak over hele landet, vi har økt minstestraffen for voldtekt fra to til tre år og vi har sørget for rett til fri advokatbistand for ofre som vurderer å anmelde voldtekt.

Sterkt politi
Et nært og sterkt politi er naturligvis svært viktig for å skape trygghet i storbyene. Nettopp derfor har regjeringen stått for en stor politisatsing de siste seks årene. Men som politimesteren i Oslo, Arnstein Gjengedal, sa til VG torsdag: «Vi kan ikke være over hele byen, uansett hvor mange ressurser vi hadde hatt.» Derfor må alle gode krefter må involveres for å ta tilbake tryggheten.

Vi vet nemlig at en slik bred tilnærming til voldtektsproblemet kan virke. I Stavanger gikk man fra 23 anmeldte overfallsvoldtekter i 2009 til null i 2010. Virkemidlene var at politiet samarbeidet med kommunale etater, utelivsbransjen, frivillige organisasjoner og drosjenæringen. Innvandrermiljøer ble oppsøkt med informasjon om norske regler. Politiet intensiverte den sivile spaningen i sentrum og gjorde utstrakt bruk av DNA og trafikkdata for å skaffe bevis.

Stavanger
Det er ikke dermed sagt at Oslo kan kopiere Stavangers tiltak direkte, men jeg er overbevist om at en tilsvarende bred tilnærming er nødvendig.

Oslo-politiet fikk i årets budsjett i oppgave å lage en forebyggingsplan mot voldtekt, og nå jobber de med konkrete tiltak for å bekjempe overfallsvoldtektene. Regjeringen følger dette arbeidet nøye.

Paradoksalt nok er det et godt tegn at flere overgrepsvoldtekter er blitt anmeldt i Oslo i år enn i fjor. Det er ikke gitt at den faktiske økningen er så stor. Det har alltid vært store mørketall når det gjelder voldtekt, og det er vel så sannsynlig at flere velger å anmelde.
 
For regjeringen har det vært viktig å bidra til å øke antall anmeldelser ved å sørge for at ofrene som kommer til politiet, møtes med empati og profesjonalitet. Derfor er det nå ansatt egne koordinatorer med ansvar for seksuelle overgrep i alle politidistrikt.

Jeg våger fremdeles å ha en nullvisjon for overfallsvoldtekt. Sammen må vi sende et signal om at vi ikke finner oss i at voldtektsmenn med et kvinnesyn fra steinalderen, skal skape utrygghet i byene våre.