Historisk arkiv

Replikk VG, 11. oktober

Tydelig skille

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Generalsekretær i NOAS, skriver i VG at Norge hindrer asylsøkere i å søke arbeid mens de venter på å få sin sak behandlet. Det riktige er at Norge gir adgang for asylsøkere til å arbeide dersom de dokumenterer sin identitet, svarer statssekretær Pål Lønseth.

Generalsekretær i NOAS Anne-Magrit Austenå åpner sitt innlegg i VG torsdag 6. oktober 2011 med å skrive at Norge hindrer asylsøkere i å søke arbeid mens de venter på å få sin sak behandlet.

Det riktige er at Norge gir adgang for asylsøkere til å arbeide i søknadsperioden dersom de dokumenterer sin identitet. Statistikken viser at det pr. 31. august i år var fattet 2 312 vedtak i saker om midlertidig tillatelse til arbeid for asylsøkere. Av de aktuelle søknadene ble 1 44 8 innvilget og 864 avslått.

Når det gjelder de synspunktene som fremmes fra både NOAS og andre aktører om at det hadde vært ønskelig å la flere asylsøkere delta i arbeidslivet, både for deres egen del og ut fra en samfunnsøkonomisk synsvinkel, har jeg i utgangspunktet stor sans for det. Det er god politikk at alle skal ha mulighet til å delta i arbeidslivet.

Det er imidlertid vektige grunner til at regjeringen har valgt en restriktiv politikk.

Særlig er det viktig for regjeringen å sende et tydelig signal om at det skal lønne seg å legge frem dokumentasjon på riktig identitet.
Mange ønsker seg til Europa for å få arbeid og sikre seg en bedre økonomisk fremtid. Dette utfordrer asylsystemet og gjør det nødvendig å ha klare skiller mellom arbeidsinnvandrings- og asylpolitikk. Dersom vi ikke fastholder et klart skille, vil dette føre til flere ubegrunnede asylsøknader.