Historisk arkiv

Dagbladet, 29. april

Vi må forebygge voldtekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Nesten alle voldtektsofre blir voldtatt av noen de kjenner fra før. Derfor er det viktig å øke unge menns kunnskap om voldtekt. Dagbladet hevder på lederplass at jeg har “tapt” ved å mene at dette, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i en replikk.

Nesten alle voldtektsofre blir voldtatt av noen de kjenner fra før. Derfor er det viktig å øke unge menns kunnskap om voldtekt. Dagbladet hevder på lederplass tirsdag 19. april at jeg har “tapt” ved å mene at dette.

Vi er alle enige om at det er avgjørende at voldtekt blir anmeldt og etterforsket, og at gjerningsmannen blir dømt. Men dette skal skje etter at ugjerningen har funnet sted. Vi må satse like mye på forebyggende arbeid. All den tid de fleste voldtektsmenn er vanlige menn og gutter, må vi jobbe med deres holdninger og kunnskap.

“Regjeringen kan begynne med å følge opp sitt eget voldtektsutvalg,” skriver Dagbladet. Her er det åpenbart en lederskribent som ikke har fulgt med. Vi har blant annet opprettet en egen seksjon i Kripos som skal etterforske voldtektsforbrytelser, vi har fått på plass voldtektsmottak over hele landet, vi har økt minstestraffen for voldtekt fra to til tre år og vi har sørget for rett til fri advokatbistand for ofre som vurderer å anmelde voldtekt.