Historisk arkiv

Aftenposten, 14. juli

Vi vil fortsette innsatsen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

I sommerferien reiser mange barn til utlandet på ferie med en av foreldrene. Ikke alle kommer tilbake som avtalt skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i Aftenposten.

Barnebortføring. I sommerferien reiser mange barn til utlandet på ferie med en av foreldrene. Ikke alle kommer tilbake som avtalt.

Nye tall viser at åtte færre barn er bortført så langt i år sammenlignet med i fjor. Det har likevel vært en klar økning de siste årene.

Samlivsbrudd. Barnebortføringer skjer ofte ved samlivsbrudd når foreldre er uenige om hvor barnet skal bo. Det er viktig for regjeringen å få på plass gode systemer for bistand og oppfølging for å få et bortført barn hjem. De fleste sakene løses heldigvis ved at foreldrene blir enige.

Internasjonalt samarbeid. Det viktigste virkemidlet er Haagkonvensjonen. Den slår fast at barna skal tilbakeføres til bostedslandet så raskt som mulig. Myndighetene der skal avgjøre viktige spørsmål som hvem barnet skal bo hos og gjøre avtaler om samvær. Det er i dag 85 land som har tiltrådt konvensjonen, og regjeringen arbeider aktivt for å få flere land med. Dersom foreldrene ikke blir enige, er det domstolene i det landet barnet er bortført til som avgjør om barnet skal tilbakeleveres eller ikke.

Norske myndigheter kan ikke påvirke domstolenes beslutninger, verken i Norge eller i andre land, men fra Justisdepartementet kan vi bidra til å legge til rette for deres avgjørelser ved å formidle informasjon og dokumentasjon, og vi kan purre på saksbehandlingen.

Begrensninger. Det er begrensninger for hva norske myndigheter kan bidra med når et barn bortføres fra Norge. Utenfor Norges grenser er det andre lands lover og rettssystemer som gjelder. Det er ikke slik at norske myndigheter kan reise utenlands og hente med seg barn hjem.

Regjeringen har tatt flere grep for å forebygge og løse barnebortføringssaker. Blant annet møtes de profesjonelle aktørene jevnlig for å søke å løse konkrete bortføringer. For å gi informasjonen og råd, har vi opprettet nettstedet barnebortføring.no. Der er det blant annet oversikt over advokater med særskilt kompetanse om barnebortføring.

Økonomiske ytelser. Det hender noen reagerer på at en forelder som har bortført sitt barn fra Norge til et annet land, fortsetter å motta ytelser som barnetrygd og bidrag. Et forslag om å holde tilbake offentlige ytelser ved barnebortføring har vært på høring og fått bred støtte, men det er nødvendig med mer utredning av menneskerettsspørsmål knyttet til dette. Regjeringen vurderer disse spørsmålene nå.

Vi vil fortsette innsatsen for å forebygge barnebortføring og bidra til å løse saker. Viktigst i alle sammenhenger er at løsningen blir til barnets beste.