Historisk arkiv

Info for hjelpeverger og verger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

Planer og rapporter

På siden for vergemålsprosjektet ligger nå følgende rapporter og planer:

  • Prosjektplan for gjennomføringsfasen av reformen
  • Informasjons- og opplæringsstrategi for den nye vergemålsforvaltningen
  • Bankutredning - anbefalinger om hvordan en skal gå fram for å få etablert nasjonale avtaler om like vilkår for plassering av midler til forvaltning på individuelle konti i bank

Statsbudsjettet for 2012 gir viktige avklaringer

Stortinget har ved behandlingen av statsbudsjettet for 2012 vedtatt å øke bevilgningen til vergemålsordningen med 42 mill. kroner til totalt 62 mill. kroner for 2012 for å forberede iverksetting av den nye vergemålsloven. Det tas sikte på at loven kan tre i kraft 1. juli 2013.

Alle verger og hjelpeverger fortsetter uavhengig av reformen

En stor konsekvens av vergemålsreformen er at overformynderiene i kommunene avvikles og at ny lokal vergemålsmyndighet legges til fylkesmennene.

Hvilken betydning har dette for dagens verger og hjelpeverger?

De som i dag er oppnevnt til verger og hjelpeverger etter dagens regelverk, vil i utgangspunktet fortsette etter gjennomføringen av den nye reformen. Det er en viktig suksessfaktor for reformen at dagens verger og hjelpeverger holder fram sitt arbeid også under ny vergemålsmyndighet. For å få til dette vil det bla. a.:

  • Bli etablert kontakt mellom dagens verger/hjelpeverger og fylkesmennene i forberedelsen av reformen
  • Det vil bli gitt opplæring til dagens verger og hjelpeverger i det nye regelverket
  • Det vil komme på plass nasjonale regler og satser for godtgjøring av verger

Når skjer reformen?

Det tas sikte på at den nye vergemålsloven vil  tre i kraft fra 1.7.2013, og kommunene må derfor forberede en videreføring av driften av overformynderiene for både 2012 og 2013.

Nåværende verger og hjelpeverger kan derfor legge til grunn at overformynderiene i kommunene vil fortsette sin virksomhet inn i ny valgperiode for overformynderiene som starter 1.1. 2012, og at gjeldende regelverk opprettholdes inntil ny lov trer i kraft og omorganiseringen blir gjennomført.