Historisk arkiv

Abelprisen 2006 utdelt i dag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Den svenske matematikeren Lennart Carleson mottok i dag Abelprisen som ble delt ut av HM Dronning Sonja i Universitetets Aula i Oslo.

Abelprisen 2006 utdelt i dag


Abelprisen tildeles for fremragende vitenskapelig arbeid innen matematikk. Men Carleson har ikke begrenset seg til å takle kompliserte teoretiske problemstillinger. Han har også hatt et sterkt engasjement for matematikkundervisning- og formidling, og han har understreket betydningen av brede matematikkkunnskaper i et moderne teknologisk samfunn.

– Tildelingen av Abelprisen til Lennart Carleson gir oss anledning til å hedre en matematiker i verdensklasse, og slik synliggjøre matematikk som et spennende og viktig fag. Samtidig setter prisen fokus på betydningen av god og engasjerende matematikkundervisning, sier Øystein Djupedal.

Onsdag 24. mai holder Lennart Carleson sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo. I tillegg skal tre andre fremstående matematikere forelese. De inviterte foreleserne er: Professor Lai-Sang Young, Courant Institute of Mathematical Science, NYU, Professor Oded Schramm, Microsoft Research, Professor Sun-Yung Alice Chang, Princeton University.

Abelprisen er på 6 millioner kroner, og deles i år ut for fjerde gang. Abelprisen finansieres gjennom avkastningen av Niels Henrik Abels minnefond, som ble opprettet i 2002 etter initiativ fra Regjeringen.

Les mer om prisutdelingen på Abelprisens hjemmsider