Historisk arkiv

Djupedal ber om redegjørelse om forskningsjuks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsministeren har i dag bedt UMB, UIO og Norges forskningsråd om en redegjørelse for hvordan virksomhetene har fulgt opp saken om mistanke om uredelighet i forskning etter at den ble kjent ved den enkelte institusjon.

Djupedal ber om redegjørelse om forskningsjuks

Kunnskapsminister Øystein Djupedal har i dag sendt brev til Universitetet for miljø- og biovitenskap, Universitetet i Oslo og Norges forskningsråd og bedt om en redegjørelse for hvordan virksomhetene har fulgt opp saken om mistanke om uredelighet i forskning etter at den ble kjent ved den enkelte institusjon.

Departementet har også bedt om en vurdering av hvilke rutiner disse institusjonene har for behandling av denne type informasjon internt i virksomheten .

- Det er utdanningsinstitusjonenes eget ansvar å holde kvalitet og høy etisk standard på forskningen. Likeledes har institusjonene selv et hovedansvar for å bygge opp gode systemer som skal hindre juks, sier kunnskapsministeren.

Som overordnet myndighet og eier, har departementet et ansvar for virksomheten som skjer ved underliggende institusjoner. Departementet ser derfor et spesielt behov for å få nærmere kunnskap om hvordan denne saken er behandlet på den enkelte institusjon. Dette for å kunne vurdere om det er særskilte forhold departementet, som eier, er nødt til å følge opp fremover.

Kunnskapsministeren understreker at i vårens etatsstyringsmøter med universitetene og høyskolene (herunder UMB og UIO) har departementet understreket at institusjonene må ta et spesielt ansvar for å påse at arbeidet med forskningsetikk er sterkt prioritert og forankret i hele virksomheten.

- Jeg forutsetter at institusjonene nå følger opp saken og får belyst alle sider av denne, sier Djupedal.

Institusjonene har fått en svarfrist på tre uker for å gi tilbakemelding til Kunnskapsdepartementet.