Historisk arkiv

Felles nordisk språkpolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Utdanningsministerne i de nordiske landene har i dag i Nordisk Ministerråd vedtatt en felles språkdeklarasjon og en utvidelse av Nordplusprogrammet til å omfatte også de baltiske landene.

Felles nordisk språkpolitikk

Utdanningsministerne i de nordiske landene har i dag hatt møte i Nordisk Ministerråd og har blant annet vedtatt en felles deklarasjon om nordisk språkpolitikk. Det er også bestemt at Nordplusprogrammet, et felles nordisk nettverks- og mobilitetsprogram, skal videreføres og bygges ut til også å omfatte de baltiske landene. Fra norsk side har kunnskapsminister Øystein Djupedal deltatt på møtet.

Deklarasjonen om en felles nordisk språkpolitikk har som utgangspunkt å styrke de nordiske språkene. Det tas blant annet sikte på å styrke nabospråkundervisningen i skolen og gjøre de nordiske språkene synlige i offentligheten, for eksempel i TV og film. Det tas også til orde for å utvikle internordiske ordbøker, både elektroniske og papirbaserte.

Ministermøtet vedtok også å forlenge gjeldende Nordplus-avtale frem til 1. januar 2008. Gjennom dette programmet får elever, lærere og studenter mulighet til stipend for opphold og studier i andre land. Innenfor høyere utdanning satses det i tillegg på å bygge nettverk mellom ulike nordiske institusjoner.
Les mer på Nordisk Ministerråds hjemmesider