Historisk arkiv

God mottakelse av nye lærere i skolen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Odin-melding

To nye undersøkelser viser at nyutdannede lærere blir godt mottatt i skolen når de begynner i sin første jobb. – Dette er hyggelige resultater, sier kunnskapsministeren.

God mottakelse av nye lærere i skolen

Nyutdannede lærere sier de blir godt fulgt opp av rektor når de begynner i sin første jobb, og at dette letter overgangen fra utdanning til arbeidsliv. Dette viser to nye undersøkelser.

– Dette er hyggelige resultater. Skolelederen er garantisten for gode læresteder, og det er avgjørende for et godt læringsmiljø at både nye og erfarne lærere blir fulgt opp av ledelsen. Regjeringen vil stille store krav til både lærere og skoleledere som ansvarlige for elevenes læring, men vi vil samtidig sørge for at forholdene legges bedre til rette, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

De to undersøkelsene er Skolelederundersøkelsen 2005 fra Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling (ILS) og SINTEFs evaluering av veiledning av nyutdannede lærere.

SINTEFs evaluering viser at ekstern og intern veiledning av nytilsatte lærere gir dem bedre evner til refleksjon over egen praksis og hva som fører til et godt læringsmiljø. De blir også bedre til å håndtere arbeidssituasjonen og møtet med elevene.

Skolelederundersøkelsen viser en kraftig økning i antall rektorer i grunnskolen som har rutiner for å følge opp nytilsatte lærere. I 2001 var tallet 63 prosent, mens 77 prosent av rektorene i 2005 sa at de hadde slike rutiner. Det er en tilsvarende økning i antall rektorer som sier de har rutiner for å følge opp lærere som ikke fungerer. Men samtidig uttrykker et flertall av rektorene at de skulle ønske de kunne ta bedre vare på sitt personale.

Klikk her for å lese rapporten "Hjelp til praksisspranget. Evaluering av veiledning av nyutdannede lærere".

Klikk her for å lese rapporten "Skolelederundersøkelsen".