Historisk arkiv

Nasjonalt forum for realfag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Øystein Djupedal ledet onsdag det første møtet i Nasjonalt forum for realfag. Forumet er en fast møteplass mellom regjering, arbeidsliv og utdanningssektoren.

Nasjonalt forum for realfag

Øystein Djupedal ledet onsdag det første møtet i Nasjonalt forum for realfag. Forumet er en fast møteplass mellom regjering, arbeidsliv og utdanningssektoren for å bedre realfagkompetansen i Norge.

I forumet møtes ledelsen fra de viktigste aktørene i arbeidslivet og utdanningssektoren. På det første møtet overrakte Norges forskningsråd statsråden deres utkast til Nasjonal strategi for å styrke grunnforskningen i matematikk, naturvitenskap og teknologi. Kunnskapsdepartementet vil behandle utkastet sammen med berørte departementer og i Regjeringens forskningsutvalg.

Overrekkelse utkast strategiKonstituert divisjonsdirektør Hilde Jerkø i Norges forskningsråd overrakte Øystein Djupedal deres utkast til strategi.

– Det har lenge vært en merkbar svikt i rekrutteringen til ulike realfagsstudier. Denne trenden klarer vi bare å snu i fellesskap med arbeidslivet og hele utdanningssektoren. Derfor har jeg tatt initiativ til dette forumet, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

På møtet trakk Djupedal fram fire utfordringer:

– Vi må klare å stimulere ungdom, og spesielt jenter, til å velge realfag. Realfagene i lærerutdanningen må forsterkes og den realfaglige kompetansen hos lærerne må økes. For det tredje må kvaliteten på realfagundervisningen bli bedre og til slutt må vi øke samarbeidet mellom utdanning og arbeidsliv på alle nivåer for å gjøre realfagene livsnære og interessante, sier han.

Nærings- og handelsdepartementet og Kunnskapsdepartementet vil i fellesskap opprette en egen sekretariatsfunksjon for det nasjonale forumet.

Djupedal la 6. juni fram regjeringens realfagstrategien Et felles løft for realfagene.