Historisk arkiv

Nulltoleranse mot mobbing

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

I dag skriver regjeringen og manifestpartene under et nytt Manifest mot mobbing for perioden 2006 - 2008.

Nytt manifest:

Nulltoleranse mot mobbing

Rundt 13 000 av elevene som deltok i Elevundersøkelsen 2006 svarer at de blir utsatt for mobbing hver uke. I dag skriver regjeringen, KS, Utdanningsforbundet og Foreldreutvalget for grunnskolen under et nytt Manifest mot mobbing for perioden 2006 - 2008.

Resultatene fra Elevundersøkelsen 2006, som publiseres på Skoleporten.no i dag, viser at rundt 4,5 prosent av elevene som deltok i undersøkelsen svarer at de opplever å bli mobbet en eller flere ganger i uka. Undersøkelsen er obligatorisk for 7. og 10. trinn, samt grunnkurs i videregående skole, men kan også gjennomføres for elever på andre trinn. Guttene opplever noe mer mobbing enn jentene, og det er noe mer mobbing på mellomtrinnet og ungdomstrinnet enn i videregående skole. Tallene har ligget på dette nivået de to siste årene.

- Fortsatt er det for mange barn og unge som blir utsatt for mobbing og andre former for vold og trakassering, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal. - Innsatsen mot mobbing må skje der barn og unge befinner seg og må inkluderes i arbeidet for et godt og trygt oppvekst- og læringsmiljø. Vi er enige om at vi vil ha nulltoleranse mot mobbing, sier statsråden på vegne av manifestpartene.

Det første Manifest mot mobbing ble underskrevet 23. september 2002. Det nye Manifest mot mobbing bygger på erfaringene fra de to forrige manifestperiodene. Partene legger særlig vekt på tydelig ledelse, lokal handling, å inkludere foreldrene og at tiltakene mot mobbing er koordinerte og langsiktige.

Manifestpartene forplikter seg til å arbeide for at alle barn og unge skal ha et godt fysisk og psykososialt miljø i barnehagen, på skolen, i skolefritidsordningen og andre organiserte fritidsaktiviteter.