Historisk arkiv

Ny forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forskrift for skikkethetsvurdering også i helse- og sosialfagutdanningene er nå fastsatt av Kunnskapsdepartementet.

Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning

Kunnskapsdepartementet har 30. juni 2006 fastsatt forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning med hjemmel i lov 1. april 2005 nr. 15 om universiteter og høyskoler § 4-10 sjette ledd. Forskrift 30. juni 2006 nr. 859 om skikkethetsvurdering i høyere utdanning trer i kraft 1. august 2006 . Lenke til forskriften

Av rundskriv F-14-06 14. juli 2006 følger nærmere merknader til de enkelte paragrafene i forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning. Lenke til rundskrivet
Skikkethetsvurdering etter lov om universiteter og høyskoler § 4-10 har tidligere omfattet lærerutdanninger, men utvides nå til også å omfatte 19 nærmere angitte helse- og sosialfagutdanninger. Når det gjelder spesifikt hvilke utdanninger skikkethetsvurderingen omfatter, viser vi til forskrift 7. oktober 2005 nr. 1109 om hvilke utdanninger som skal omfattes av skikkethetsvurdering etter lov om universiteter og høyskoler § 4-10 med endringer fastsatt ved kongelig resolusjon 30. juni 2006.

Ordningen innebærer at universitetene og høyskolene skal vurdere om den enkelte student er skikket for yrket. Vitnemål for fullført utdanning forutsetter at studenten er vurdert som skikket for yrket. Vedtak om at en student er uskikket for yrket, eventuelt med en utestenging av studenten fra utdanningen, vil bare være aktuelt i helt spesielle tilfeller når andre virkemidler underveis i studiet ikke har avhjulpet situasjonen.

Ordningen med skikkethetsvurdering i de berørte helse- og sosialfagutdanningene vil gjelde for nye studenter som begynner på de aktuelle utdanningene fra og med 1. august 2006 og senere. Ordningen med skikkethetsvurdering i lærerutdanningene videreføres og gjelder også for de studenter som har begynt på utdanningen før 1. august 2006.