Historisk arkiv

Rammer for nasjonale prøver fastsatt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har i dag fastsatt et rammeverk for de nasjonale prøvene. De første prøvene vil bli avholdt september 2007.

Rammer for nasjonale prøver fastsatt

Kunnskapsdepartementet har i dag fastsatt et rammeverk for de nasjonale prøvene. De første prøvene vil bli avholdt september 2007.

Hensikten med rammeverket er å etablere et felles grunnlag for utforming, gjennomføring, rapportering og bruk av prøvene. Før det ble fastsatt har lærerorganisasjonene, KS, FUG, Elevorganisasjonen og Oslo kommune kommet med sine innspill. Det er derfor bred oppslutning om rammeverket, og kunnskapsminister Øystein Djupedal er glad for den brede tilslutningen som Regjeringen nå har fått fra organisasjonene i skole-Norge.
— Det er behov for prøver som omfatter alle elever og alle skoler, slik at det er mulig å følge opp elever, grupper, klasser og skoler der hvor prøvene indikerer at læreplanens mål for grunnleggende ferdigheter ikke nås, sier Djupedal.

Han legger vekt på at for denne regjeringen er nasjonale prøver kun et verktøy.
— Det skal ikke brukes til å rangere skoler mot hverandre. De skal være en støtte til lærerne og skoleeierne i deres arbeid med å sikre tilpasset opplæring til alle elever, sier Øystein Djupedal.

De nasjonale prøvene holdes på høsten for femte og åttende årstrinn. Prøvene skal kartlegge i hvilken grad elevenes ferdigheter er i samsvar med læreplanens mål for de grunnleggende ferdighetene regning og lesing på norsk og engelsk, slik de er integrert i kompetansemål for fag i Kunnskapsløftet etter fjerde og sjuende årstrinn.

Lesing på engelsk for begge trinn vil i 2007 bli avholdt i uke 36 og 37. Lesing på norsk for begge trinn holdes i uke 38, mens regning for begge trinn vil være i uke 39. Allerede i høst vil prøvene bli testet ut på noen hundre elever for å se hvordan de fungerer i praksis.

Hele rammeverket ligger på Utdanningsdirektoratets hjemmesider.