Historisk arkiv

Unntak for etablering av to friskoler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har i dag godkjent Spin Off forstudium i dans, Oslo og Solør Montessoriskole, Hedmark som friskoler.

Unntak for etablering av to friskoler

Kunnskapsdepartementet har i dag godkjent søknader fra to friskoler om unntak fra den midlertidige godkjenningsstoppen i friskoleloven. Det er Spin Off forstudium i dans, Oslo og Solør Montessoriskole, Hedmark.

– I vurderingen har departementet blant annet lagt vekt på viktigheten av å opprettholde Spin Offs opplæringstilbud innen dans i påvente av ny privatskolelov som legges fram for Stortinget våren 2007. Som en del av denne vurderingen er særpreget ved Spin Offs danseopplæringstilbud et hensyn, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Etter at Stortinget før sommeren vedtok en midlertidig friskolelov, har 17 skoler søkt Utdanningsdirektoratet om unntak fra lovens bestemmelse om stopp i godkjenninger av nye friskoler. Direktoratet har tidligere i sommer godkjent fem skoler. De resterende tolv søkerne fikk avslag i direktoratet. Departementet har mottatt klager fra ni av disse, og to av klagene er nå altså innvilget.

– Det er regjeringens mål å stramme inn utbredelsen av private skoler som ikke utgjør et religiøst eller pedagogisk alternativ til den offentlige skolen. I så måte har den midlertidige loven virket etter sin hensikt, og stanset den betydelige veksten i friskoler som det lå an til, sier Øystein Djupedal.

Av de ni klagene, er fem avslått, mens klagen fra Fikkan Private Skole i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag ennå ikke er avgjort da man har bedt kommunen om å utdype sin uttalelse til søknaden.

I en klage fra Sonans videregående skole i Oslo har departementet opphevet Utdanningsdirektoratets vedtak. Skolen ble godkjent i 2005 og startet opp samme høst og var i drift med elever 13. desember 2005. På dette tidspunkt var ikke alle vilkår i godkjenningsvedtaket oppfylt. Departementet finner ikke at dette medfører at skolen ikke var i drift i relasjon til bestemmelsen om etableringsstans for friskoler.

Unntak fra den midlertidige godkjenningsstoppen kan bare gjøres dersom ”særlige grunner” foreligger. Departementet har funnet at vilkårene for unntak er oppfylt for to av skolene, noe som innebærer at de kan starte opp denne høsten. I begrunnelsen for å gi unntak for Solør Montessoriskole har departementet lagt vekt på at skolen faller innenfor den forståelsen av begrepet ”grendeskole” som loven legger opp til.

Utdanningsdirektoratet har godkjent:

  • Bodalen friskole, Møre og Romsdal
  • Rukkedalen friskole, Buskerud
  • Vinnes friskule, Hordaland
  • Tånevig grendeskole, Vest-Agder
  • Uthaug nye skole, Sør-Trøndelag

Skolene som fikk sin klage avslått av departementet:

  • Falkensten skole, Vestfold
  • Levanger friskole, Nord Trøndelag
  • Urtehagen skole, Oslo
  • Den norske skolen i Mopti, Mali
  • Det tverrfaglige kunstinstitutt, Akershus