Historisk arkiv

Utredning om deltakelse i EUs 7. rammeprogram

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Instituttet for studier av forskning, innovasjon og utdanning har i dag levert en utredning som skal være del av forberedelsene til Norges deltakelse i EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling.

Utredning om deltakelse i EUs 7. rammeprogram

Instituttet for studier av forskning, innovasjon og utdanning, NIFU-STEP, har i dag levert en utredning til Kunnskapsdepartementet som et ledd i arbeidet med å forberede norsk deltakelse i EUs 7. rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling (2007-2013).

Som del av dette arbeidet vurderer Kunnskapsdepartementet også norske overordnede prioriteringer og strategier for deltakelse i programmet i et eget prosjekt, i nær dialog med Norges forskningsråd. Regjeringen vil legge frem en egen proposisjon om norsk deltakelse i programmet for Stortinget etter at endelig EU-vedtak om programmet foreligger.

Utredningen i regi av NIFU-STEP består av tre delutredninger, som belyser ulike, viktige sider for god norsk deltakelse i EUs 7. rammeprogram (7RP). Utredningen ser spesielt på nytte og utfordringer ved deltakelsen fra universitets- og høyskolesektoren (UH) og små og mellomstore bedrifter (SMB), og vurderer også politikkutfordringer knyttet til norsk deltakelse.

- Vi foretar nå en gjennomgang av Norges deltakelse i EUs rammeprogram for forskning og teknologisk utvikling. Det 7. rammeprogrammet vil være betydelig større økonomisk sett enn tidligere rammeprogram, og samtidig gå over en lengre periode. Vi ønsker derfor at det norske arbeidet i forhold til det 7. rammeprogrammet skal være koordinert og strategisk slik at vi får godt utbytte av vår deltakelse, sier Kunnskapsminister Øystein Djupedal.

NIFU-STEP-utredningen peker blant annet på at det var stor grad av kontinuitet i den norske deltakelsen fra 5RP til 6RP, både temamessig og institusjonelt. Dette kan tyde på at flere norske FoU-institusjoner, bedrifter og forskere nå har utviklet betydelig kompetanse på å delta i EUs rammeprogram, og sannsynligvis også vil delta i 7RP. En utfordring er å legge til rette for at flere deltar i programmet, og at de kommer i posisjon til å nå opp i konkurransen i Europa.

NIFU-STEP vurderer at de potensielle kunnskapsmessige gevinstene fra Norges deltakelse i EUs 7. rammeprogram er store. NIFU-STEP fremholder at jo mer sentral plassering norske deltakere har i EU-prosjektene, jo større er sannsynligheten for at norske miljøer tilegner seg hele verdien av ny kunnskap og teknologi fra EU-prosjektene. En utfordring for Norge blir å finne en god balanse mellom bredde og dybde i den norske deltakelsen. Det vil være viktig å mobilisere norske miljøer til deltakelse i 7RP generelt, men også til å ta for eksempel koordinatorrollen i prosjektene.

Les utredningene her