Historisk arkiv

Høring om politiattest ved opptak til høyere utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet har sendt på høring foreslag om å endre opptaksforskriften slik at søkere som blir tatt opp til helse- og sosialfaglige utdanninger kan avkreves politiattest. Forslaget gjelder også for videreutdanning.

Høring om politiattest ved opptak til høyere utdanning

For å forebygge seksuelle overgrep mot barn og utviklingshemmede, blir helsepersonell- og sosialtjenesteloven endret med virkning fra 1. april 2007. Det blir stilt krav om at personell som skal yte tjenester til barn eller personer med utviklings­hemming, må fremlegge politiattest som viser om vedkommende er siktet, tiltalt, ilagt forelegg eller er dømt for brudd på straffeloven §§ 192, 193, 194, 195, 196, 197, 199, 200 annet ledd, 201 bokstav c, 203 og 204a (seksualforbrytelser og barne­pornografi).

Kunnskapsdepartementet har derfor sendt på høring forslag om å endre forskriften for opptak til høyere utdanning, kapittel 6 om politiattest, slik at søkere som blir tatt opp til utdanninger som fører fram til de yrkene som er nevnt i helsepersonelloven § 48, samt til barnevernspedagog- og sosionomutdanning, avkreves politiattest i samsvar med lovendringen. Forslaget omfatter kun de yrkene der det tilbys høyere utdanning i Norge. Det foreslås også at det kreves politiattest i forbindelse med opptak til videreutdanninger som bygge på de nevnte grunnutdanningene.

Det er foreslått at kravet til politiattest innføres fra med opptaket til studieåret 2007-2008.

Høringsfrist er 12. februar 2007.

Lenke til høringen