Historisk arkiv

Ingeniørutdanning i Norge 250 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Norge feirer i dag at landet har hatt høyere undervisning i teknisk-naturvitenskapelige fag i 250 år. – Det er grunn til å være stolt av at man i Norge startet et av de første lærestedene i Europa i ingeniørfag, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Norge feirer i dag at landet har hatt høyere undervisning i teknisk-naturvitenskapelige fag i 250 år. – Det er grunn til å være stolt av at man i Norge startet et av de første lærestedene i Europa i ingeniørfag. Det sa kunnskapsminister Øystein Djupedal da han i dag var tilstede ved markeringen ved Bergseminaret  på Kongsberg.  

Bergseminaret på Kongsberg – Det Kongelige Berg-Seminarium -  ble opprettet ved kongelig resolusjon og underlagt Kongsberg Sølvverk til utdanning av ledere til landets bergverk. Institusjonen var et av de eldste bergakademier i Europa, enda eldre enn det berømte tilsvarende akademi i Freiburg i Tyskland. 

Virksomheten ved det lille, men viktige akademiet på Kongsberg la grunnlaget for opprettelsen av et norsk universitet i 1811. Ved opprettelsen av Det Kgl. Frederiks Universitet i Kristiania ble bergseminarets undervisning, bok,- mineral- og modellsamling flyttet dit. Bergstudiet ble så overført til Norges Tekniske Høyskole, opprettet i 1910 og som senere ble til NTNU i 1996. 

- Det som startet som praktisk anlagte bergfag videreføres av en lang rekke teknisk-naturvitenskapelige utdanningstilbud ved landets universiteter og høyskoler. Høyere utdanning i  Norge ligger langt fremme, også internasjonalt, i en rekke vitenskaplige disipliner. Norge hevdet seg som en kunnskapsnasjon allerede for 250 år siden. Den arven skal vi ta vare på, sa Djupedal.

Klikk på denne lenken for å komme til Norsk Bergverksmuseums hjemmesider