Historisk arkiv

Nye kulturskoler viser vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Tolga kulturskole i Hedmark og Time kulturskole på Bryne i Rogaland ble i dag utnevnt til demonstrasjonskulturskoler i perioden 2007-2009.

De to demonstrasjonskulturskolene er valgt på grunn av sitt arbeid med å stimulere og utvikle barn og unges kreativitet, samt sitt sterke fokus på integrering av alle barn og unge. Juryen har i sitt valg blant annet lagt vekt på at skolene utmerker seg med sin allsidige satsning på å gi brukerne tilbud i alt fra judo, afrikansk dans, billedkunst til animasjon. Kulturskolene satser også systematisk på inkludering av barn og unge fra ulike kulturer og med psykiske og fysiske funksjonshemninger.

- Det er viktig å legge mulighetene til rette for at barn og unge får gode kunst- og kulturopplevelser. Det foregår mye spennende arbeid rundt i ulike kommuner og jeg håper demonstrasjonskulturskolene kan bidra til å spre gode erfaringer til andre kulturskoler, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Det økonomiske tilskuddet til demonstrasjonskulturskolene er 500 000 kroner hvert år i inntil to år. Ordningen ble etablert av den rød-grønne regjeringen i fjor, da Trondheim og Larvik ble de to første demonstrasjonskulturskolene. I alt elleve kulturskoler fra ni fylker var nominert til årets utnevning.

Demonstrasjonskulturskolene skal, i likhet med demonstrasjonsskolene og -lærebedriftene, arbeide systematisk for å fremme kvalitet i opplæringen. Gjennom demonstrasjonsordningen skal de bidra med sine erfaringer overfor andre opplæringsinstitusjoner gjennom ulike arbeidsformer.

 
 
 
Juryens begrunnelse:

Time kulturskole

Time kulturskole utmerker seg ved at fleksibelt metodevalg og elevmedvirkning står i sentrum. De har utstrakt samarbeid med aktører utenfor egen organisasjon.

Kulturskolen har en fleksibel organisering av undervisningen som resulterer i grupper satt sammen på tvers av alder, instrument og skolekrets.

Time kulturskole når mange, og skolen har høy deltakelse av innvandrere i vanlige kulturskoleaktiviteter. Spennende er også samarbeidet med språkstasjonen i forbindelse med norskopplæring for voksne. Time kulturskole har gode tilbud for barn og unge med psykiske og fysiske funksjonshemninger.

Kulturskolen i Time er en sentral aktør i forbindelse med gjennomføringen av ”Den kulturelle skolesekken” i kommunen. De har en god ressursutnyttelse ved samlokalisering og felles lærerstillinger.

 

Tolga kulturskole

Kulturskolen i Tolga er gjennom kreativitet og samarbeid en drivkraft i en liten kommune der 85 % av grunnskolens elever deltar i kulturskolens tilbud.

Kulturskolen fremhever seg blant annet med en modell for organisering med grunnskolen i Tolga. Organiseringen har styrket det faglige samarbeidet mellom grunnskolen og kulturskolen, her gjennom fleksibilitet i forhold til tidspunkt for undervisningen og samarbeid om pedagoger. Skolen har også et nært samarbeid med barnehagen med spesielt fokus på sang.

Skolen kan vise til god bredde i tilbudet som musikk, dans, animasjon, skapende skriving, billedkunst og drama. Tolga har tatt imot mange flyktninger, og kulturskolens tilbud er viktig i kommunens integreringsarbeid. Kulturskolen har utviklet et interkommunalt samarbeid med nabokommuner for å gi viderekommende elever ekstra utfordringer og styrke elevenes faglige og sosiale nettverk.