Historisk arkiv

Kavliprisen:

Skal finne kandidater til Kavli-prisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kavli-prisen for fremragende forskning innenfor områdene nanovitenskap, nevrovitenskap og astrofysikk presenteres i dag på vitenskapsfestivalen BA Festival of Science ved Universitetet i York. Samtidig markeres starten på nominasjonsprosessen til de føste Kavli-prisene.

Logo_Kavli_prisen

Kavli-prisen for fremragende forskning innenfor områdene nanovitenskap, nevrovitenskap og astrofysikk presenteres i dag på vitenskapsfestivalen BA Festival of Science ved Universitetet i York. Samtidig markeres starten på nominasjonsprosessen til de føste Kavli-prisene, som skal deles ut høsten 2008.

Kavli-stiftelsen har opprettet disse internasjonale prisene for å gi anerkjennelse til betydningsfulle fremskritt innen vitenskapelig forskning. Hver pris vil bestå av et diplom, en medalje og et kontantbeløp på 1 million amerikanske dollar.

Den offisielle innbydelsen til å sende inn nominasjoner vil bli kunngjort på vitenskapsfestivalen BA Festival of Science ved Universitetet i York den 10. september, der prisen vil bli presentert i utstillingsområdet og gjennom andre aktiviteter. Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Jan Fridthjof Bernt, vil kunngjøre innbydelsen på en pressekonferanse der også Fred Kavli og presidenten i Royal Society, Martin Rees, vil være til stede. Fristen for å nominere kandidater er 15. desember i år. 

Prisene vil bli tildelt av Det Norske Videnskaps-Akademi i samarbeid med Kavli-stiftelsen og det norske Kunnskaspsdepartementet under en seremoni som skal holdes annethvert år i Oslo. Fristen for å nominere kandidater er 15. desember i år. De første vinnerne av Kavliprisen vil bli kunngjort i juni 2008 og den første tildelingsseremonien vil finne sted i Oslo i september. 

Det Norske Videnskaps-Akademi har utnevnt tre priskomiteer, som består av ledende internasjonale vitenskapsfolk, for å gjennomgå og innstille prisvinnerne på grunnlag av en nominasjonsprosess. De tre komiteene har fem medlemmer hver, og fire av de femten komitémedlemmene er tidligere Nobelprisvinnere.
Det er tre norske professorer i komiteene: Jon Storm-Mathiesen (nevrovitenskap), Oddbjørn Engvold (astrofysikk) og Arne Skjeltorp (nanovitenskap).
Komitémedlemmene er anbefalt av vitenskapsakademier, blant andre Royal Society. Andre akademier som deltar, er Max-Planck-Gesellschaft (Tyskland), National Academy of Sciences (USA), Det franske vitenskapsakademi, Det kinesiske vitenskapsakademi og Det Norske Videnskaps-Akademi. 

Grunnleggeren av den California-baserte Kavli-stiftelsen, Fred Kavli, er en norskfødt amerikansk statsborger, utdannet som fysiker. Han er gründer, industrileder og innovatør, men også en filantrop som engasjerer seg i å støtte forskning og utdannelse med langsiktige virkninger for den menneskelige tilstand. I tillegg til å ha grunnlagt Kavliprisen, har stiftelsen dessuten bevilget midler til opprettelse av Kavli-institutter ved forskjellige universiteter, femten hittil – tre i Europa, to i Kina og ti i USA. Stiftelsen har også donert midler til seks professorater.

Les talene her

Les mer om prisen her: http://www.kavliprize.no/