Historisk arkiv

Soldater får tilleggspoeng ved opptak til høyere studier

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsdepartementet sender nå brev til universiteter og høyskoler og ber om at soldater som dimitterer også etter 20 september i år likevel får tre ekstrapoeng ved opptak til høyere studier. Fra neste skoleår vil nytt regelverk være på plass.

I følge forskrift om opptak til høyere utdanning kan det gis inntil tre tilleggspoeng for fullført militærtjeneste eller sivil verneplikt. Forskriftene inneholder imidlertid ikke regler for hvordan bestemmelsen skal praktiseres i de tilfeller der førstegangstjenesten ikke vil være avsluttet før et stykke inn i studieåret.

Kunnskapsdepartementet har nå reagert på bakgrunn av opplysninger om at om lag 900 personer som i september i fjor startet sin førstegangstjeneste ville få en senere dimitteringsdato enn 20 september. Under årets opptak til universiteter og høyskoler er det fremkommet at søkere som har fått bekreftet "skoledimittering" etter 20.september d.å. ikke har fått tilleggspoeng for militærtjeneste.  Samorda Opptak informerte imidlertid Forsvarsdepartementet allerede i 2004 om at det kan gis inntil seks ukers "skoledimittering" for kommende studenter slik at disse kan få avslutte i tide til å rekke skolestart. En slik avkorting av førstegangstjeneste har også vært akseptert av universiteter og høyskoler som fullført førstegangstjeneste. Avkorting utover dette har ikke vært godkjent.

- Det er  urimelig at personer som er inne til førstegangstjeneste skal rammes uheldig ved opptak til høyere utdanning på grunn av kommunikasjonsproblemer mellom Forsvaret og Samordna Opptak. Vi har derfor i dag bedt Forsvarsdepartementet om umiddelbart å  kontakte de som er berørt og oppfordre disse om snarest å henvende seg til det lærested som har vurdert søknaden slik at denne kan vurderes på nytt med de tre studiepoengene. Det sier politisk rådgiver Roger Pedersen i Kunnskapsdepartementet.