Historisk arkiv

Sør-Afrikas vitenskaps- og teknologiminister besøker Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Sør-Afrikas minister for vitenskap og teknologi, Mosibudi Mangena, besøker sin norske kollega Tora Aasland 30. oktober – 1. november. Bakgrunnen for besøket er markeringen av 10 års akademisk samarbeid mellom Sør-Afrika og Norge.

Mosibudi Mangena blir den andre sørafrikanske ministeren som besøker Kunnskapsdepartementet i høst. Den sørafrikanske utdanningsministeren Naledi Pandor besøkte Norge i august. Begivenheten som har lokket de to ministrene til Norge er markeringen av 10 års akademisk samarbeid mellom Sør-Afrika og Norge. Dette har bl.a. blitt markert med en egen operaforestilling, konserter, seminarer, debatter og utstillinger.

Under norgesbesøket skal Mosibudi Mangena, i tillegg til samtaler med høyere utdannings- og forskningsminister Aasland, åpne en stor forskerkonferanse på Universitetet i Oslo sammen med statssekretær Jens Revold. Deltakerne skal der bl.a. bli presentert for noen av resultatene fra det eksisterende samarbeidet, samt diskutere det videre  forskningssamarbeidet mellom de to landene.

Mangena er invitert med til Kjeller for å se på utviklingen av norske el-biler, og skal også ha  politiske samtaler med miljø- og utviklingsminister Solheim. I tillegg besøker han Universitetet i Oslo og Norges forskningsråd.

Norges samarbeid med Sør-Afrika er i dag basert på en bilateral forskningsavtale fra 2002: I tillegg  har forskning vært en viktig del av UD/NORADs landprogram med Sør-Afrika siden 2001. Sistnevnte program er den viktigste finansieringskilden for samarbeidet. Det videre forskningssamarbeidet etter at det nåværende programmet fases ut i 2010 er ett av temaene som vil bli drøftet under besøket.