Historisk arkiv

Styrker elevdemokratiet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Kunnskapsminister Øystein Djupedal bevilger 1 million kroner til Elevorganisasjonen og deres arbeid med å styrke elevdemokratiet. –Pengene skal brukes til en kvalitetsundersøkelse av elevrådsarbeidet i skolen og til et inspirasjonshefte for elevmedvirkning, sier Øystein Djupedal.

Bilde av elever: SamfotoKunnskapsminister Øystein Djupedal bevilger 1 million kroner til Elevorganisasjonen og deres arbeid med å styrke elevdemokratiet. 

–Pengene skal brukes til en kvalitetsundersøkelse av elevrådsarbeidet i skolen og til et inspirasjonshefte for elevmedvirkning, sier Øystein Djupedal. 

Inspirasjonsheftet har Elevorganisasjonen foreslått at skal være et samarbeidsprosjekt  mellom organisasjonen og utdanningsmyndighetene. 

Kvalitetsundersøkelsen skal kartlegge hvordan elevrådsarbeidet fungerer på de ulike skolene. Den vil være et viktig grunnlag for videre arbeid med elevmedvirkning. 

I Soria Moria-erklæringen sier regjeringen at den vil styrke elevmedvirkningen i opplæring og skoledrift. Elevundersøkelsen viser dessverre at elevene opplever i liten grad å delta i å lage arbeidsplaner eller å ha medbestemmelse i valg av arbeidsmåter. Bare et fåtall av elevene deltar sammen med lærerne i vurdering av eget arbeid. Mange opplever også at de ikke har fått noen opplæring i hvordan de kan medvirke i arbeidet med fagene. 

–Derfor er Elevorganisasjonens arbeid på dette feltet viktig. De er svært opptatt av å arbeide for et velfungerende elevdemokrati ved skolene, og har selv spilt inn forslagene om undersøkelsen og inspirasjonsheftet, sier Djupedal.