Historisk arkiv

Elisabeth Aksnes fra Bryne skule fikk Holmboeprisen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Forsknigs- og høyere utdanningsminister Tora Aasland overrakte Holmboes minnepris for 2008 til Elisabeth Aksnes ved Bryne skule i Rogaland på Oslo Katedralskole 19. mai. Prisen er på 100.000 kroner og går til en lærer som har gjort en helt spesiell innsats for matematikkfaget.

Elisabeth Aksnes - vinner av Holmboeprisen 2008Elisabeth Aksnes ved Bryne skule i Rogaland tildeles Bernt Michael Holmboes minnepris for 2008. Prisen er på 100.000 kroner og går til en lærer som har gjort en helt spesiell innsats for matematikkfaget. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland overrakte prisen på Oslo katedralskole 19. mai.  

Holmboeprisen, som i år deles ut for fjerde gang, ble opprettet for å påskjønne lærere i norsk grunnskole eller videregående skole som gjør en innsats helt utenom det vanlige og som kan være gode rollemodeller for andre. I begrunnelsen for årets tildeling heter det blant annet at Elisabeth Aksnes klarer å inspirere og motivere både elever og lærerkolleger.  

19. mai ble Holmboeprisen utdelt på Oslo katedralskole, der Holmboe selv har vært lærer. Seremonien startet med katedralskolens kor som sang. Rektor ønsket velkommen og konferansieren ga deretter ordet til statsråd Tora Aasland, som foretok den offisielle overrekkelsen. Prisvinner Elisabeth Aksnes og Berit Ree Magnussen, rektor ved prisvinnerens skole, mottok blomster og prisen på 100.000 kroner. Konferansieren introduserte også årets KappAbel vinnere fra Bøler skole.

 

 

Å gjøre andre gode

– En dyktig matematikklærer må kunne skape god og variert undervisning, et godt arbeidsmiljø og positiv elev-lærer-relasjon. Alle kravene som må stilles til den gode lærer, kan oppsummeres slik: Den gode lærer evner å gjøre elevene gode, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. Hun legger til: – Bernt Michael Holmboe var selv en betydelig matematiker, men hans største innsats var å gjøre sin elev, Niels Henrik Abel, til en fremragende matematiker. 

– Matematikk og realfagene er viktig for samfunnsutviklingen, både på det økonomiske området og når det gjelder videreutvikling av demokratiet, sier Aasland. Regjeringen har derfor i gang en koordinert satsing på realfagene med en egen strategi og tiltaksplan – ”Et felles løft for realfagene”. Kunnskapsdepartementet har nå også skjerpet kompetansekravet til lærere i grunnskolen ved at lærere som tilsettes i blant annet matematikk på ungdomstrinnet må ha minst ett års fordypning i tilsettingsfaget.    

Matematikkglede

For Elisabeth Aksnes, som i år underviser på sjette trinn ved Bryne skule, er matematikkglede og mestring viktig. ”Hun har mange måter å forklare på – en måte til hver,” forteller elevene.  Dermed kommer også de gode resultatene. Aksnes har heller ikke gått av veien for å utforske nye måter å stimulere interessen for matematikk blant elevene på. Ved å arrangere mattetivoli fikk elevene erfare at matematikk er en del av alle barns hverdag. I tillegg har hun arbeidet med en teknolab i forbindelse med teknologi- og designprosjekter og med First Lego League-konkurransen.