Historisk arkiv

NOKUT er kvalitetssikret

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Evalueringen av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) viser at opprettelsen av NOKUT var riktig for norsk høyere utdanning. Samtidig peker evalueringen på flere områder som kan forbedres.

Logo Nokut

 

 

 

Gjennom to rapporter om evalueringen av Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) viser evalueringskomiteen at den er positiv til NOKUT og NOKUTs virksomhet. – Rapporten viser at opprettelsen NOKUT var riktig for norsk høyere utdanning, samtidig som den peker på en rekke områder med forbedringspotensial, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Rapporten viser at NOKUT gjør et svært godt arbeid i det generelle kvalitetssikringsarbeidet i høyere utdanning, og oppfyller kriteriene for medlemskap i European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA). 

Flere forbedringspunkter
Komiteen var også bedt om å evaluere NOKUTs rolle i norsk høyere utdanning og fagskoleutdanning. Her peker komiteen på flere forbedringspunkter. De peker blant annet på at NOKUT er et uavhengig organ, men dagens lover og forskrifter setter for strenge grenser for NOKUTs autonomi og gir NOKUT lite rom for fleksibilitet sammenliknet med andre profesjonelle evalueringsorganer. Komiteen påpeker også at NOKUT ikke benytter den fleksibiliteten organet har innenfor dagens lovverk.  

– Dette er utfordringer Kunnskapsdepartementet og NOKUT  sammen vil gå gjennom. For å sikre utviklingen av norsk høyere utdanning trenger vi et regelverk som er tilpasset de utfordringene norsk høyere utdanning står ovenfor, sier Tora Aasland. 

Balanse mellom kontroll og utvikling
Komiteen peker også på at NOKUT i for stor grad er opptatt av kontroll og i for liten grad av institusjonell og akademisk utvikling. Komiteen anbefaler at NOKUT finner en bedre balanse mellom kontroll og utvikling.

Fremtidig fokus
For å gjøre det norske kvalitetssikringssystemet bedre kommer komiteen med detaljerte forslag til endringer i systemet. Fokuset bør etter komiteens oppfatning i framtiden ligge på evaluering av kvalitetssikringssystemene ved institusjonene, på nasjonale evalueringer og på reakkreditering av eksisterende programmer.