Historisk arkiv

Samarbeid med Nordvest-Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær Jens Revold, gjennomførte 9. – 13. november en studietur til Murmansk og St. Petersburg. Hensikten med studieturen var å se nærmere på samarbeidet som foregår mellom nordnorske institusjoner og deres russiske partnere.

Både i Murmansk og St. Petersburg hadde statssekretær Revold politiske samtaler med utdannings- og forskningsmyndighetene. I Murmansk traff Revold ministeren i utdanningsdepartementet i Murmansk fylke, Vasilij Kostukevitsj, og i St. Petersburg måtte han formannen i Komiteen for forskning og høyskoleutdanning, Andrei Maksimov. Partene var enige om at samarbeidet mellom Norge og Russland var viktig, og at det var store muligheter for å styrke og videreutvikle kontaktene innen mange fagområder. Ikke minst er dette aktuelt i Nordområdene, der en allerede har lange tradisjoner for godt samarbeid. Kunnskap og kompetanse er nøkkelord for en bærekraftig utvikling av de store naturressursene i Barentsregionen. Revold deltok også i åpningen av Akvaplan-Niva Barents nye kontor i Murmansk.

Statssekretær Revold besøkte også russiske institusjoner, som har samarbeidsprosjekter med nordnorske institusjoner. I Murmansk by gjelder dette bl.a. Murmansk tekniske universitet, Murmansk pedagogiske universitet og Murmansk humanitære institutt. Det ble også avsatt tid til å besøke Kola vitenskapelige senter og Petrozavodsk statsuniversitets Kola-avdeling i Apatity, samt Kola forskningsinstitutt for folkehelse og Kirovsk psykonevrologiske internat i Kirovsk. I St. Petersburg sto besøk til St. Petersburg statsuniversitet, Leontief-senteret og Det baltisk-statlige tekniske universitetet på programmet.

Det er mange russiske studenter i Norge og spesielt i Nord-Norge, men langt færre norske studenter i Russland. Revold ga uttrykk for at departementet ønsker at flere norske studenter skal velge Russland som studieland. Det gjelder særlig innen tekniske og teknologiske fag, ingeniørfag og naturvitenskap. Revold understreket også betydningen av språk og kulturkunnskap, og hadde samtaler med norske studenter ved den nye norsk-russiske videregående skolen i Murmansk og ved Det norske universitetssenteret i St. Petersburg.

I Revolds delegasjon inngikk representanter fra Universitetet i Tromsø, Høyskolen i Tromsø, Høgskolen i Bodø, Høgskolen i Finnmark, Høgskolen i Harstad, Akvaplan-Niva og Nordlandsforskning.