Historisk arkiv

Verdens Miljødag

– Vår framtid er avhengig av forskning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland

– Verdens Miljødag minner oss om at å finne forskningssvar vil være avgjørende for vår evne til å løse problemene knyttet til miljø, klima og fordeling, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

– Verdens Miljødag minner oss om at å finne forskningssvar vil være avgjørende for vår evne til å løse problemene knyttet til miljø, klima og fordeling, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. 

Forskning er en forutsetning og et virkemiddel for løse utfordringene vi står overfor. En  viktig, og svært aktuell, utfordring handler om jordklodens framtid.

Massiv forskningsinnsats har gjort det klart at klimaendringene er her og at de er menneskeskapt. Vår kunnskap om hvordan klimautfordringen skal møtes er derimot mye mer begrenset. Vi trenger derfor mer grunnleggende kunnskap om effektene på natur, klimasystemer, havet og atmosfæren. Ny teknologi for rensing og lagring av klimagasser er nødvendig for å komme videre, og sammenhengen mellom politiske endringer og effekt i samfunnet kommer ikke sterkt nok fram. Forskningsutfordringene står fortsatt i kø. Norge har, på grunn av våre naturlige fortrinn og erfaring, mulighet til å bidra med unik forskningsinnsats. Dette gjelder spesielt innenfor marin og polar forskning, og energiforskning. 

Forskningsevnen må styrkes
Fellesnevneren for hvordan vi skal møte de store utfordringene og skape et forskningssystem også for det ukjente, ligger i å øke forskningsevnen. Vår evne til spissforskning er styrket ved opprettelsen av Sentre for fremragende forsking (SFF). Disse gir langsiktig finansiering innenfor tematisk avgrensede felt. Breddeforskingen må sikres gjennom å øke kompetansen ved universiteter, høyskoler og forskningsinstitutter.

Høy kvalitet og streke forskergrupper
Målet er høy kvalitet. Sterke forskergrupper med god forskningsledelse er en viktig forutsetning for å sikre rekruttering og god forskerutdanning. Å sette disse institusjonene i stand til bedre forskning, med oppdatert vitenskaplig utstyr, er en hovedutfordring i tida som kommer.
- Dette må gjøres i nært samarbeid med næringsliv og samfunnet rundt, og det må gjøres i et internasjonalt samarbeid, understreker Aasland.

Kompetanseoverføring
Regjeringen vil styrke mulighetene til kompetanseoverføring mellom næringsliv og forskningssektoren gjennom virkemidler som nærings-phd, samarbeidsavtaler og økt satsing på fag som er spesielt viktig for næringslivet. Kvalitetsreformen ser ut til å ha styrket utdanningsinstitusjonenes evne til utdanning.
Å sørge for at forskning og undervisning forsterker hverandre blir et hovedtema i den videre oppfølgingen av Kvalitetsreformen.

Økte forskningsbevilgninger
I statsbudsjettet for 2008 øker de samlede forskningsbevilgningene med nær 1,2 milliarder kroner til totalt 17,8 milliarder kroner. Det er en realvekst på om lag tre prosent. I tillegg har Fondet for forskning og nyskaping økt med seks milliarder kroner fra 2007 til 2008 til nå 66 milliarder kroner.

Vi trenger forskning og mer kunnskap for å finne svar på de største og viktigste utfordringene vi står overfor, sier Aasland.

 

 

Les også pressemelding fra Miljøverdepartementet i anledning Verdens Miljødag